– Stusselig og uansvarlig statsbudsjett

Regjeringen vil bruke penger på en måte som ikke løser de store utfordringene, sier Lan Marie Berg, nestleder i MDG. Her er det som er negativt med budsjettet, og et par lyspunkter.

– Dette statsbudsjettet er hverken bra for klimaet eller for de som har minst.

Slik oppsummerer MDG-nestlederen tallene regjeringen la frem i dag. Hun mener regjeringen mangler handlekraft. 

– Dette er rett og slett stusselig og uansvarlig, når vi vet hvor mange nordmenn som sliter økonomisk og hvordan det står til med naturen og klimaet, sier Berg.

Svakt på klima

 – Budsjettet viser at vi står på stedet hvil for å nå våre klimaforpliktelser. Det regjeringen gjorde i fjorårets budsjett har gitt minimal uttelling for klimaet, og i årets budsjett ligger det inne en rekke grep som tar oss i feil retning. 

Klimaminister Espen Barth Eide mener regjeringen med sin politikk er på god vei til å nå klimamålene for 2030. Berg er ikke overbevist.

 – Det er bra at klimaministeren har selvtillit på vegne av egne klimamål, men for å være ærlig: Her bruker de veldig store ord om veldig små tiltak.

Hun trekker også frem at regjeringen kutter klimasats til norske kommuner, en ordning som har gitt mange gode tiltak rundt om i Norge.

Gir tre ganger mer til vei 

Berg synes det er et bra prinsipp å gjøre bensin dyrere, samtidig som man senker den årlige avgiften for å eie bil. Dette grepet fra regjeringen er i tråd med MDGs politikk, der man deler økte klimaavgifter flatt ut igjen til folk. Men:

– De burde tatt mye mer i, 15 øre dyrere bensin betyr lite. Og de lar ikke CO2-avgiften som Stortingsflertallet har blitt enig om virke, fordi de nuller ut mye av effekten ved å redusere veibruksavgiften.

Regjeringen bruker i budsjettet tre ganger så mye penger på vei som på bane. Og naturen er i stor grad glemt.

– På talerstolen nevnte Vedum natur EN gang, og da handlet det om å “ta den i bruk” - ikke å verne den, sier en skuffet Berg.

Hvor er tiltakene for de som sliter mest?

Svært mange nordmenn sliter nå med økonomien, blant annet den høye renta på boliglån. Berg håpet regjeringen skulle stramme inn for oljenæringa, noe som ville dempe temperaturen i norsk økonomi og senke presset på renta.

– At de ikke gjør det betyr høyere renter for folk flest, sier Berg,

Hun synes det er skuffende at regjeringen ikke gjør mer for de stadig flere som sliter i Norge. 

– Regjeringen øker ikke sosialhjelpen utover prisjustering, når de burde ha doblet den. De kutter heller ikke momsen på frukt og grønt som ville gjort det mulig for de med minst å spise sunt og variert, sier hun.

Les også: MDG under trontalen 2023

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle