MDG vil senke skatten for lavtlønte

Miljøpartiet De Grønne vil stanse utviklingen med økende sosiale forskjeller i Norge.

- Den økende ulikheten i Norge, den skal vi bekjempe, og vi skal gjøre det ved å gå til roten av problemet. Det betyr å gjøre skattesystemet mer rettferdig og styrke viktige velferdsordninger, i tillegg til å gjøre arbeidslivet mer inkluderende, sier partileder Une Bastholm.

 

På landsmøtet vedtok partiet at alle med lav og gjennomsnittlig inntekt skal betale mindre skatt, mens dem med høye inntekter og store formuer skal betale mer.

 

Det er ikke miljøavgifter og klimatiltak som hindrer et rettferdig samfunn, sier Bastholm, men en velferdspolitikk som har sviktet mange av dem aller mest sårbare.

 

- I Norge disponerer de 1 prosent rikeste rundt 10 prosent av inntektene, mens de kun betaler 10-20 prosent skatt på den virkelige inntekten sin. Og på toppen av det har Erna Solberg til sammen brukt milliarder av kroner på skatteletter til de rikeste menneskene. Ved å gjøre noe med det, kan vi få et mer rettferdig samfunn, samtidig som vi innfører klimapolitikk som er rettferdig overfor dagens unge.

 

MDG vedtok også flere punkter for å bekjempe internasjonal skatteflukt og skatteparadiser, og med det sikre inntektene til velferdsstaten. Landsmøtet vedtok også å innføre en ordning med klimabelønning, der inntektene fra enkelte miljøavgifter, som for eksempel økte drivstoffavgifter, deles direkte ut igjen til alle innbyggere. Avgiften skal være innrettet på en måte som sikrer at den fungerer geografisk og sosialt rettferdig.

 

Dette vedtok MDG

  • At folk med lav eller gjennomsnittlig inntekt skal få redusert inntektsskatt i løpet av stortingsperioden, mens folk med høy inntekt skal betale mer.
  • Øke bunnfradraget i formuesskatten, samtidig som skattesatsen økes på større formuer.
  • Bekjempe boligspekulasjon og begrense prisveksten på boliger, blant annet gjennom gradvis å fjerne rentefradraget for boliglån og utrede økt beskatning på sekundærboliger.
  • Beholde lav skatt på primærboliger og si nei til en nasjonal eiendomsskatt, men gi kommunene større frihet til å bestemme nivået på eiendomsskatten selv.
  • Innføre en sosialt omfordelende arveavgift med høyt bunnfradrag, og med en ekstra progressiv sats for arv over 20 millioner.
  • Jobbe for at multinasjonale selskaper betaler en rimelig skatt på inntekter og verdier skapt i Norge, for eksempel ved å innføre en skatt på all omsetning generert i Norge.’
  • Bruke statlig eierskap og internasjonalt samarbeid aktivt for å bekjempe skatteparadiser og hindre skattetilpasning og kapitalflukt.
  • Innføre en ordning med klimabelønningen “KAF” (Karbonavgift til fordeling), der inntektene fra enkelte miljøavgifter, som for eksempel økte drivstoffavgifter, deles direkte ut igjen til alle innbyggere. Avgiften skal være innrettet på en måte som sikrer at den fungerer geografisk og sosialt rettferdig.

 

Les hele økonomikapittelet her.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle