Grønn og solidarisk energipolitikk

MDG vil kutte energiforbruket og styrke energisamarbeidet med andre land.

Program og info om MDGs landsmøte 2022 finner du på mdg.no/mdglm, og du kan se video av møtet på mdg.no/live.

MDGs landsmøte vedtok lørdag ny energipolitikk i lys av energikrisen som følge av Russlands angrep på Ukraina. Det tas blant annet til orde for mer internasjonalt energisamarbeid, støtteordninger til befolkningen i perioder med økte strømpriser, og en storstilt satsing på energieffektivisering av bygg. 

— Krigen i Ukraina har vist at verden har bygget opp sine energisystemer med bind for øynene. Europa og verden har satset på å bli avhengig av fossil energi og autoritære stater. Motgiften mot dette må være mer internasjonalt fornybarsamarbeid, sier Arild Hermstad, nestleder i MDG. 

Gass og omstilling

MDG støtter at Norge må være en stabil og pålitelig leverandør av gass til våre europeiske naboland de aller nærmeste månedene og årene. Samtidig må Norge allerede nå varsle Europa om en gradvis og forutsigbar utfasing av norsk gassproduksjon i løpet av 2030-tallet.

— Både EU og de aller fleste landene i Europa girer nå opp sine fornybarsatsinger i en vanvittig skala og et rekordraskt tempo. De ønsker å gjøre seg helt uavhengig av fossil energi, enten den er russisk eller norsk. Tar vi ikke de signalene til oss, risikerer vi å bli stående igjen på perrongen når fornybartoget gå, sier Arild Hermstad.

Landsmøtet til MDG vil få opp dampen i havvindutbyggingen på norsk sokkel betraktelig, og satse stort på både energieffektivisering av bygg og utbygging av solstrøm.

— Vi må satse mer på desentralisert fornybar energi og energisamarbeid mellom stater. Verden har ikke råd til å belage seg på en fremtid med fossil energi. Uten rask utfasing av fossil energi vil vi se akselererende klimaendringer og nye sikkerhetstrusler, sier Hermstad.

Rettferdig strømstøtte

Partiet tok også til orde for at statens ekstra inntekter i perioder med høye strømpriser skal deles ut igjen til befolkningen, med like sum for alle som bor i samme prisområde for strøm. Det vil gi alle hjelp til å betale høye strømregninger, og virke omfordelende, siden de som bruker minst relativt sett får mest igjen.

— Det er viktig at de felles ressursene vi bruker til å produsere energi gjennom offentlige selskaper, kommer folk flest til gode når prisene øker. Samtidig må vi gjøre det gunstig for privatpersoner og bedrifter å energieffektivisere slik at man senker energibruken sin i utgangspunktet og garderer seg mot prisøkninger i energimarkedet, sa Hermstad.

Les hele resolusjonen her.

Vil du få oppdateringer om hva som skjer på landsmøtet og i partiet ellers? Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle