– Jødehets er totalt uakseptabelt

Før jul signerte MDG sammen med alle andre partier på Stortinget utenom Rødt Det Mosaiske Trossamfunn sitt opprop mot antisemittisme.

Av partileder Arild Hermstad

Oppropet kommer som følge av økte forekomster av hets og trusler mot jøder i Norge. Jeg besøkte før jul den jødiske synagogen i Oslo hvor jeg hadde en samtale med flere av lederne i det norske jødiske miljøet, blant annet Martin Bodd.

Hets og trusler mot jøder og andre minoriteter er totalt uakseptabelt og har ingen plass i det norske samfunnet. MDG vil alltid kjempe for alles rett til å kunne være seg selv og for alles rett til å føle seg trygge i Norge. Etter at krigen mellom Israel og Hamas brøt ut, har frykten blant jøder i Norge økt betraktelig. Syv av ti har opplevd et ubehag rundt sin jødiske identitet de siste to månedene, og en av fem har opplevd direkte trakassering eller truende oppførsel fra andre. 

Flere tør ikke dra til synagogen, dra på skolen eller leve sine liv som normalt. Dette kan vi ikke akseptere. Norge er et demokratisk land hvor alle har rett til å være den de er og praktisere sin religion og sitt levesett uten å risikere hets eller trusler. 

Arild Hermstad og Martin Bodd fra Det mosaiske trossamfunn står med ryggen til kamera. Begge har på kipa på hodet. De ser på utsmykninger og detaljer i synagogen, med mange detaljer i gull og varme farger.

Norske jøder kan ikke stilles til ansvar for Israels krigføring i Gaza og de ufattelige lidelsene som palestinske barn og sivile utsettes for akkurat nå. Det er israelske ledere som har ansvaret for det vi nå ser. Som nordmenn er det vårt ansvar å kjempe for alle uskyldige som rammes av krigen, og da må vi også stå opp for en liten minoritet som nå frykter for sin egen fremtid i Norge, og som tidligere har opplevd at den norske stat har sviktet dem på det groveste. 

Det er i dag kun rundt to tusen jøder i Norge, og vi kan ikke ta for gitt at det vil være like mange her om ti år. Når det blir ropt drapstrusler mot jøder på demonstrasjoner og tagget hakekors flere steder har vi alle er ansvar for å si fra, uavhengig av hva man mener om konflikten i Midtøsten.

Derfor tar MDG til orde for å slå ring rundt norske jøder, og vise at deres rettigheter og trygghet tas på alvor. Dette er ikke en kamp som norske jøder skal stå i alene, kampen for den jødiske minoriteten må vi kjempe sammen. 

Arild Hermstad og Martin Bodd fra DMT smiler etter et godt møte. De står foran utdrag fra Toraen.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle