MDG vil skape 150 000 nye, grønne arbeidsplassern

– Vi krever at fremtidens jobber er trygge for både folk og klode, sier stortingsrepresentant Per Espen Stoknes.

Søndag ble det klart at Miljøpartiet De Grønnes landsmøte vedtok Stoknes’ resolusjon om å skape 150 000 grønne arbeidsplasser. Hav, skipsnæring, ren energi, helse og velferd, og inne dele- og sirkulærøkonomi, er naturlige satsningsområder for Norge, mener Stoknes.

- Fremtidens jobber må være trygge og bærekraftige. Omstillingen må begynne nå, slår Stoknes fast.

Blant tiltakene for å skape arbeidsplasser peker Stoknes på en storstilt gründersatsning med blant annet skattefradrag for investeringer, forskning og utvikling.

- Norge er fullt av folk som vil være med og skape det grønne skiftet. Den drømmen må vi hjelpe dem å realisere! Her har vi en glimrende mulighet til å slå to fluer i en smekk, sier Stoknes.

- Oljearbeiderne fortjener trygge arbeidsplasser

De Grønne vil hjelpe oljearbeidere med omstilling til andre yrker innen teknologi, innovasjon og forskning. Stoknes viser til at hver femte oljearbeidsplass har forsvunnet siden 2013, og at investeringene synker. Samtidig er verden avhengig av at vi faser ut oljen, for å få ned klimagassutslippene.

- Oljearbeiderne sitter på en enorm kompetanse vi trenger for å lykkes med det grønne skiftet. Nå må vi gi dem muligheten til å søke tryggere jobber, som ikke rives vekk så fort oljeprisen får en dupp, sier Stoknes, som har lang fartstid som rådgiver for internasjonale oljeselskaper.

Ser til Frankrike for lavere avgifter

I tillegg vil De Grønne redusere arbeidsgiveravgiften, som i følge Stoknes kan gi 30 000 nye arbeidsplasser.

- Her har vi blitt inspirert av Frankrike, som har gjort dette med stor suksess, forklarer Stoknes.

Han understreker også at han ser for seg at avgiften gjøres progressiv, slik at arbeidsgiveren betaler høyere avgift jo høyere lønnen til den ansatte er.

- En progressiv avgift vil forhindre at selskapene presser lønningene ned, sier Stoknes.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle