Klimastreik og generasjonsoppgjør – Miljøpartiet De Grønnes landsmøte er åpnet

Miljøpartiet De Grønnes landsmøte 2019 åpnet med å erklære global natur- og klimakrise.

De Grønnes landsmøte 24.-26. mai startet opp samme dag som det arrangeres over 1.500 skolestreiker i 118 land. Her hjemme hever tusenvis av barn og ungdom stemmen for klima, natur og sin egen framtid. De ber om at foreldregenerasjonen ser og hører deres krav, og krever at man tar klima- og naturmangfoldskrisen på alvor.

Klimastreiken satte også sitt preg på åpningen av De Grønnes landsmøte. Etter demonstrasjonen foran Stortinget tok en av ungdomsopprørets virkelige lederskikkelser, Penelope Lea, seg med-demonstranter, bannere, flagg, og marsjerte rett inn på MDGs landsmøte på Fornebu med et krystallklart krav: Klimahandling nå, Erna må gå!

14-åringen startet talen med å fortelle om hvordan moren hennes delte stemmen med henne og broren under forrige lokalvalg:

– Vi stemte for den saken som er viktigst akkurat nå, den som er viktigere enn alle andre. Stemmen gikk til Miljøpartiet De Grønne.

Penelope understreket at selv om klimakrisen ikke ligner på noen annen utfordring vi har stått ovenfor før, så må den bekjempes med de samme virkemidlene som har reddet oss før. Ekstraordinær kjærlighet, ekstraordinære handlinger og ekstraordinært samarbeid.

–Vi har ikke tid til hat og splittelser. La oss finne mulighetene sammen. La oss bruke det vi vet om kriser, og finne mulighetene, sa hun.

 

Grunn til optimisme

Miljøpartiet De Grønnes nasjonale talspersoner, Une Bastholm og Arild Hermstad, ga Penelope sin uforbeholdne støtte i sine åpningstaler.

Bastholm kalte regjeringens beslutning om å fortsette Johan Sverdrup-utbyggingen, støttet av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, for “det største generasjonsranet vedtatt i Stortinget i vår tid”. Hermstad slo fast at ingen annen politisk sak er viktigere enn klimasaken for å sikre langsiktig trygghet, frihet og velferd for alle.

– Det er lett å miste motet når alle piler peker i gal retning, og vi her i Norge har vi en regjering som skryter av små, søte miljøtiltak, samtidig som de stadig vedtar miljøskadelig politikk og ikke engang forsøker å få et grep på helheten, sa Hermstad.

Men han minnet også om at det er flere grunner til optimisme:

– Flere ser hva som skjer når tørke slår ut halvparten av matproduksjonen vår. Flere ser hvordan havet vårt fylles med plast. Flere ser at enda en flatskjerm ikke gir oss bedre liv, sa Hermstad.

– Og den største grunnen til optimisme, er at barn og unge sier klart fra at nok er nok. At de også vil ha en fremtid her på denne planeten. Heia Greta, heia Penelope, heia 12-åringen i nabohuset og alle dere andre som streiket i dag!

 

Mener Oslo viser vei

Hermstad viste til grønne gjennomslag og seire over hele landet. Han trakk særlig frem Oslo, hvor han for tiden fungerer som vikar for Lan Marie Berg som byråd for miljø og samferdsel, på hva som er mulig å få til.

I hovedstaden er utslippene kuttet med 16 prosent etter at Miljøpartiet De Grønne gikk inn i byråd i 2015. Samtidig er de i ferd med å gjennomføre den største kollektivsatsingen siden andre verdenskrig. Det har ført til at flere enn noen gang reiser kollektivt og antallet syklister er tidoblet. Målet er at Oslo skal bli verdens første nullutslippsby allerede i 2030.

– Dette er det som skjer når vi voksne faktisk gjør det våre klimastreikende barn krever av oss, slo Hermstad fast.

 

Anklager regjeringen for generasjonsran

Une Bastholm begynte sin tale med å slå fast at årets valg allerede er historisk. Ikke på grunn av et bompengeoppgjør, men for at klimastreikerne går ut av klasserommene og kjemper i vår tids største generasjonskamp.

– De krever retten til å vokse opp i en fri og trygg verden, slik Erna Solberg har fått, sa Bastholm.

– Ungdommen krever avvikling av olja. Ikke over natta, men så fort som mulig. Likevel, bare en måned etter at 40.000 barn og unge streiket i gatene, stemte regjeringspartiene med støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å fortsette utbyggingen av Sverdrup-feltet.

Bastholm viste til stortingsvedtaket om fase 2 av Johan Sverdrup-utbyggingen, som betyr utslipp på 1,3 milliarder tonn C02 de neste årene, tilsvarende 25 ganger Norges utslipp i dag.

– Oljepartiene kaller det fremskritt. Jeg kaller det generasjonsran. Det største generasjonsranet vedtatt i Stortinget dette tiåret.

Vil satse på menneskene

Bastholm fortalte om hvordan Miljøpartiet De Grønne har stilt seg bak klimaopprørets krav om 60 prosent utslippskutt innen 2030, ingen ny oljeproduksjon og 65 milliarder årlig til klimatiltak i fattige land. Hun mener dette er det eneste ansvarlige svaret på det vi vet om klima- og naturmangfoldskrisen, og det eneste som sikrer en trygg og stabil norsk velferdsstat i framtida:

– Ja, så klart krever det strategier og innsats å avslutte oljeeventyret. Vi forstår det. Og så klart kan det oppstå utfordringer på veien. Vi forstår det også. Det er derfor vi mener vi må begynne planleggingen nå, og den må innebære en tanke om når olja skal være slutt, sa Bastholm fra talerstolen og fortsatte.

– Det er sånn vi unngår arbeidsledighet som vi så i 2014 og 2015, når 50 000 mistet jobben pga oljeprisfall. Det samme kan skje igjen, fordi verden elektrifiseres og oljeprisen da plutselig raser nedover, sa Bastholm

I stedet for å se til høyre eller til venstre vil vi i MDG se fremover, fortalte Bastholm. Det innebærersatsing på grønn skipsfart, havvind, nye næringer basert på biologiske og fornybare ressurser.

– Vi skal tørre å satse på menneskene, på kunnskap, forskning og teknologiutvikling. Det grønne skiftet er fullt av jobber!

– Tiden for å spørre pent er forbi

Bastholm avsluttet sin tale med en klar beskjed:

– Kjære landsmøte. Vi erklærer herved natur- og klimakrise, og vi går til valg på en gjennomgripende samfunnsendring for å redde naturen som vi mennesker er avhengige av. Og det kommer Norge til å merke, sa Bastholm og avsluttet:

– For la meg si det sånn: Tiden for å spørre pent er forbi.

 

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle