Klimabelønningsordningen KAF

Miljøpartiet De Grønne vil innføre nasjonal klimabelønning (også kalt karbonavgift til fordeling, KAF) for bensin- og diesel, og for flyreiser. Etterhvert som lærdommer høstes, vil vi utvide ordningen til å omfatte også annet karbonintensivt forbruk.

Klimabelønning skal ha differensiert utbytte for by og land. Dette som kompensasjon for at en i distriktene er avhengig av bilen, mens det i de store byene er tilfredsstillende kollektivtilbud og kortere avstander.

 

De Grønne vil fortrinnsvis at belønningen skal gis som månedlige utbytter, slik som for barnetrygden.

 

De Grønne vil søke å innføre lokale selvfinansierende varianter av klimabelønningsordninger i kommuner og fylkeskommuner for å øke oppslutningen om en ambisiøs klimapolitikk. Klimaavgifter skal ha til hensikt å kutte utslipp, ikke finansiere stat og kommuner. Vi vil belønne dem som innretter seg miljøvennlig, ved at økte avgifter betales tilbake til folk.

 

De Grønne ønsker også en klimabelønningsordning for næringslivet. Inntektene fra CO2-avgiften skal gå til klimafond og klimarådgivning til bedrifter.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle