Ja til etisk oljefond

Statens pensjonsfond utland, også kalt Oljefondet, er verdens største statlig eide fond, og Miljøpartiet De Grønne mener det er viktig at fondet forvaltes på en ansvarlig måte.

Vedtatt på Miljøpartiet De Grønnes Landsmøte 8.-11. april 2016.

Oljefondet har som formål å tjene penger til framtidige generasjoner og en forpliktelse til å tjene pengene på etisk vis. Miljøpartiet De Grønne mener at de etiske forpliktelsene skal veie tyngre enn profitt.

Oljefondet er opparbeidet på en virksomhet som bidrar til menneskeskapte klimaendringer. Det er viktig å investere i selskaper som løser klimaproblemer, ikke skaper dem. Investeringer i bærekraftige selskaper og fornybar energi skal derfor prioriteres.

Å sikre at Norge ikke gjør seg delaktig i og tjener penger på menneskerettighetsbrudd er et stort ansvar. Oljefondet har derfor et av verdens beste systemer for etisk forvaltning. Miljøpartiet De Grønne mener at det må bevilges økte ressurser til det etiske kontrollen av Oljefondet.

MILJØPARTIET DE GRØNNE KREVER:

  • At Etikkrådet får myndighet til å trekke Oljefondet ut av selskaper som bryter med Menneskerettighetene og andre etiske retningslinjer.
  • At Etikkrådet får økte økonomiske ressurser.
  • At Oljefondet ikke skal investere i bedrifter knyttet til våpenindustrien.
  • At Oljefondet trekker seg ut av av skatteparadiser og selskaper som er registrert i skatteparadiser.
  • At Oljefondet skal øke sine investeringer i fornybar energi.
  • At Statens pensjonsfond utland åpner for å investere i unoterte bærekraftige infrastruktur-prosjekter.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle