MDG fordømmer krigshandlinger

MDG fordømmer de pågående krigshandlingene i Gaza og Israel. Disse handlingene rammer først og fremst sivile og må derfor raskt avsluttes.

Vedtatt av MDGs sentralstyre 20.10.2023.

MDG krever:

1: Våpenhvile

MDG krever at alle krigshandlingene, fra begge parter i konflikten, må opphøre umiddelbart. Israelske militære aktiviteter som rammer sivile på Gaza er et brudd på folkeretten og må opphøre straks. Angrepene fra den israelske hæren mot Gaza er uforholdsmessig og bidrar til å eskalere konflikten. Dette øker sjansen for mer krig i regionen og forlenger og forsterker sivilbefolkningens lidelser på Gaza og i Israel.

Hamas må på sin side stanse angrepene mot Israel, forplikte seg til å stanse terror mot sivile og tilby våpenhvile. Hamas sine terroraksjoner på israelsk jord kan ikke rettferdiggjøres. De er ulovlige angrep på uskyldige sivile, og viser at Hamas ikke representerer palestinere i Gaza og deres behov for fred og sikkerhet.

2: At sivile beskyttes og deres behov dekkes

Israelske myndigheter har bedt 1,1 millioner mennesker om å flykte til Sør-Gaza, samtidig som de struper tilgangen til mat, medisiner, vann og strøm, mens de bomber sivile mål. Dette rammer særlig barn, som nå opplever traumer og overgrep som ingen barn skal måtte oppleve.

Israel er den militært overlegne parten i denne konflikten. Deres langvarige okkupasjon av palestinske områder og deres langvarige overgrep mot palestinerne er ingen vei til fred og forsoning. Netanyahu-regjeringens brutale fremferd truer også sivile israeleres rett til trygghet.

3: Humanitær tilgang

Humanitære korridorer må opprettes. Det må sikres at sivile palestinerne på Gaza får tilgang til humanitær hjelp. FN og humanitære organisasjoner må gis full tilgang til å hjelpe sivile ofre. Det haster å bringe forsyninger og nødhjelp inn til en hardt prøvet befolkning. Norge må øke bidraget sitt til UNRWA, som jobber for å ivareta palestinske flyktningers grunnleggende behov. 

4: Fredsforhandlinger

Verdens ledere må kreve at partene møtes til fredsforhandlinger. Norge må jobbe opp mot USA for å stanse ytterligere våpenforsyninger til Israel. FN må gis mandat og ressurser til å avhjelpe humanitære lidelser, følge situasjonen tett og til å overvåke og bidra til at en våpenhvile respekteres av alle parter. 

5: Etterforskning av krigsforbrytelser

Både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Hamas' leder Ismail Haniyeh må etterforskes og stilles til ansvar for sine angrep på sivile. Alle krigsforbrytelser må etterforskes og FN må få tilgang til å overvåke situasjonen i Gaza.

Lan kommenterer konflikten i Stortinget

NB: Bildet øverst i saken er fra Gaza i 2021, ikke fra den pågående bombingen.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle