– Vi må ta vare på alle som sliter

MDG prioriterer de som er hardest rammet av høye priser i partiets alternative statsbudsjett.

– Stadig flere må velge mellom å betale strømregninga eller gi barna middag. Det går mot en tøff vinter for mange. For oss som et grønt parti er dette en call to action, sier Arild Hermstad, fungerende partileder i MDG.

– Det er grunnleggende for oss å jobbe for solidaritet. Vi viser i dag hvordan vi kan fordele mye mer rettferdig enn det regjeringen vil i sitt forslag. Vi må ta vare på alle som nå sliter og som er i sårbare situasjoner, enten det er i Norge, Europa eller andre verdensdeler, sier Hermstad.

Han trekker frem tre punkter fra budsjettet som særlig bidrar til omfordeling:

  • Styrket sosialt sikkerhetsnett. Flere skal få mer i bostøtte og minstepensjonister skal få 4000 mer. Vi stopper regjeringens innsparing på dagpengeordningen.
  • 660 kroner mer barnetrygd per måned til aleneforeldre også etter at barnet har fylt 3 år.
  • Lavere skatt for de som tjener mindre enn 500 000, høyere skatt for de som tjener mer enn 800 000.

En typisk familie på fire vil totalt få 32 000 kroner mer med MDGs politikk, hvis de bor i et område med høye strømpriser. I andre deler av landet vil eksempelfamilien få 22 000 mer enn i dag.

– I tillegg prioriterer vi sikkerhet og beredskap. Vi setter av 100 millioner mer enn regjeringen til beredskapslagring av matkorn og friske midler til å dreie norsk landbruk i en mer selvforsynt og bærekraftig retning, sier Hermstad.

MDGs alternative statsbudsjett viser hva vi hadde gjort hvis vi styrte Norge. Her ser du hvordan vi vil endre skatter og avgifter, og hva vi vil bruke mer og mindre penger på. Les hele budsjettet her.

Vil du hjelpe oss gjennomføre mer av denne politikken? Gi 300 kroner med Vipps i dag!

Solidaritet har aldri vært viktigere

Mens de fleste landene rundt oss har store økonomiske problemer, bader den norske staten praktisk talt i penger. Medier, europeiske ledere og FNs generalsekretær ber Norge dele på de store ekstraordinære olje- og gassinntektene vi får som følge av krigen i Ukraina.

Samhold, håp og solidaritet være overskriften på dette tiåret. Det er nå vi kan skape gode liv for alle som lever i dag og for fremtidens generasjoner, sier parlamentarisk leder Lan Marie Berg.

MDG vil blant annet:

  • Sette 1900 milliarder inn på et solidaritetsfond. Pengene skal gå til Ukraina, Europa og utviklingsland som sliter pga. høye energi- og matvarepriser.
  • Én prosent av BNI til internasjonal bistand.
  • Én prosent av BNI til internasjonal klimafinansiering.

– Vi kan ikke med god samvittighet putte all krigsprofitten på egen konto. Med disse pengene kunne Norge alene ha betalt for nesten halvparten av det Verdensbanken estimerer det vil koste å gjenoppbygge Ukraina. Eller det tilsvarer mer enn tre ganger FNs bistandsbudsjett. Norge kan gjøre en stor forskjell, sier Berg.

Bli med på kampen for mennesker og miljø? Bli medlem!

Klimapolitikk er også solidaritet

Målet med grønn politikk er å sikre velferd, for alle, for alltid. Det krever at vi nå starter overgangen til et samfunn uten klimagassutslipp, så vi gjør vår del av jobben med å stoppe klimakrisa, som allerede rammer mange.

– Vi dropper regjeringens foreslåtte skatt på fornybar kraft, og legger heller en omstillingsavgift på olje og gass. Denne skal brukes til å kutte utslipp og bygge opp grønne næringer. Med våre grep kan Norge kutte 80 prosent av utslippene innen 2030, sier Berg.

Klimatiltak som folk merker i hverdagen er også med, blant annet momskutt på reparasjon og gjenbruk og et nasjonalt reisekort som gir tilgang til all kollektivtransport for 500 kroner i måneden. Det kan bety mye for mange familier som sliter med økonomien nå.

Ser til oldemora

– Dette statsbudsjettet er starten på det neste samfunnsprosjektet i Norges historie. Et prosjekt som tar oss ut av krisene, og bygge et sterkere og mer demokratisk samfunn på veien, sier nestleder Ingrid Liland.

– Vi lære oss noe nytt: nemlig å lage velferd uten å ødelegge livsgrunnlaget. Det er en oppgave veldig mange er klare for. Bare ikke Støre-regjeringa.

Liland mener det til en viss grad handler om å hente frem noen gode kvaliteter fra gamle dager.

– Oldemor brukte aldri ordet “sirkulærøkonomi”, men gjennom finanskrise, krig og etterkrigstid for snart hundre år siden levde hun faktisk i en sirkulærøkonomi: Når noe gikk i stykker, så reparerte hun det. Det man kjøpte skulle vare. En håndverkeren kunne hjelpe deg fikse det du ikke klarte sjøl. Selv om ordet “sirkulærøkonomi” er moderne, så er det bruk-og-kast-samfunnet som er den moderne oppfinnelsen, avslutter Liland.

Dette var bare noen utvalgte punkter fra det alternative budsjettet vårt. Klikk for å lese hva vi vil gjøre på alle andre felt her!

 

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle