De Grønne vil stanse abortlov-endringer

Høyre vil forhandle om abortloven. – Uaktuelt, sier De Grønnes Une Bastholm.

– De Grønne vil stanse ethvert forslag som vil innskrenke retten til selvbestemt abort. Det må være foreldrene som avgjør om de ønsker å bære fram et alvorlig sykt barn, sier Bastholm.

Etter at Erna Solberg har tilbudt KrF å endre på abortlovens §2c (se under), har det kommet sterke motreaksjoner. Bastholm mener dagens abortlov gir en riktig balanse mellom å unngå et sorteringssamfunn, og samtidig sikre foreldre selvbestemmelse i særlig vanskelige enkeltsaker. Nå setter Erna denne balansen i spill.

– Erna har dratt maktspillet om abortloven ned på et bunn-nivå ved å lokke KrF uten å gå inn i den faktisk etiske debatten. Vi har nå fått en uverdig politisk skyttergravskrig om det som i realiteten er vanskelige etiske valg for kvinner som venter barn, sier Bastholm.

– Det er rett og slett en tøff tid om dagen for mange kvinner som har stått i slike valg, eller står i dem akkurat nå, og må forholde seg til en ufølsom tabloidisering på begge sider, sier Bastholm.

Bastholm får støtte av tidligere ungdomspartileder Anna Kvam i Grønn Ungdom, som mener Erna Solbergs framstilling av KrFs abortforslag mangler rot i virkeligheten.

– De Grønne vil beskytte retten til selvbestemt abort. Om aborttallene skal ned bør det skje gjennom å hindre uønskede svangerskap og sikre at en har gode økonomiske ordninger når en får barn, uansett om en er i arbeid eller ei, sier Bastholm.

De Grønne vil:

  • Stemme mot forslag som innskrenker retten til selvbestemt abort.
  • Tilrettelegge for barn med funksjonsnedsettelser og sjeldne diagnoser, og arbeide aktivt for å slå ring om mangfoldet og motvirke et sorteringssamfunn.
  • Erstatte engangsstønaden ved å tredoble foreldrepengene.

Abortloven

§2c lyder som følger: «Etter utgangen av tolvte svangerskapsuke kan svangerskapsavbrudd skje når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Det er hverken definert i loven, i forskriften, eller i veilederne til abortnemndene. Det er opp til sykehusenes abortnemnder selv å avgjøre hvilke tilstander de mener faller inn under paragraf 2c.

287 kvinner fikk innvilget abort etter denne bestemmelsen i fjor, av totalt drøyt 12.700 aborter. Antallet aborter innvilget på grunn av alvorlig sykdom har variert mellom cirka 250 og drøyt 300 de siste ti årene. (kilde: Aftenposten)

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle