Arilds tale etter valget

Kjære vakre grønne folk, jeg var forberedt på å si at for fire år siden så kunne vi juble hemningsløst - men jeg synes dere jubler bra i kveld også.

Denne gangen må vi innse at andre partier har mer grunn til å juble. Jeg vil takke de andre partilederne for en vel gjennomført valgkamp, og gratulere de tre kvinnelige partiledere i H, V, FrP med et godt valgresultat. Guri Melby i Venstre, Erna Solberg i Høyre og Sylvi Listhaug i FrP - fortjener en gratulasjon, for de har gått frem.  

De vi virkelig kan klappe for - og virkelig kan takke - er alle som har stemt på oss. Og det er sykt mange mennesker som har gjort det. Det jeg kan love på vegne av alle her og andre valgvaker der det er MDGere - er at de stemmen skal vi bruke for alt det er verdt. Den stemmen skal bli brukt til det beste for naturen, barna, klimaet og de mest sårbare i samfunnet vårt de neste fire årene. For alle grundere som jobber for å få på plass fremtidsrettede næringer i dette landet. 

Så vil jeg takke en grupper til - til alle dere som vurderte å stemme på oss, og alle som dere som heier på våre løsninger. Og ikke minst alle dere som ikke er gamle nok til å stemme ennå, som selvfølgelig kommer til å stemme på oss i fremtiden.

Den aller viktigste takken er til dere: Tusen, TUSEN takk til alle dere som er her - alle har stått på i hele landet i denne valgkampen. Det har vært en utrolig god valgkamp for MDG. Selv har jeg gledet meg hver dag for å følge med på alle de fantastiske kandidatene som har snakket om løsningene og fått frem løsningene i hele landet. De har gjort en formidabel innsats. 

Jeg er både takknemlig og stolt over den innsatsen dere har lagt inn. Vi har delt ut utrolige 280.000 løpesedler og vi har hatt over 30.000 samtaler med velgerne - det er ny rekord! 

Selvfølgelig skulle jeg ønske at all innsatsen ga et bedre resultat. Det er mange som ikke kommer inn og de har lov å være skuffet i dag. Vi skulle gjerne hatt enda flere grønne ildsjeler i kommunestyrer og fylkesting over hele landet, og jeg vet at mange av de som nå ikke kommer inn, som hadde gjort en knallgod jobb over hele landet for sitt lokalsamfunn.

For vi vet at det å ha en MDG-er et kommunestyre kan være avgjørende. Avgjørende for å redde et skogsområde, en myr, å gi folk en sosialhjelp å leve av, eller å legge til rette for grønne og fremtidsrettede  arbeidsplasser. For at det blir støtte til varmepumper, støtte til solceller. For at vi tar vare på folk som kommer fra andre land. At de får språkopplæring og blir tatt imot på en god måte. At vi tar vare på de som er skeive, de som er funksjonshindret. En MDGer kan være nok!

Og så er det en god nyhet - vi kommer til å gjøre dette i veldig mange kommuner. Selv om det nasjonale valgresultatet er lavere enn det vi håpet på - det er ingen hemmelighet her jeg står, er det viktig å nevne at vi har gjort et knallgodt valg flere steder. Jeg vil nevne Vardø - jeg er ikke tallknuser, men det går rykter om at det ligger på rundt 24%, og det er bra. Nesodden med over 13%, Aurland med over 9%, Kragerø med over 8%, Surnadal over 8%. Jeg tar alle mulige forbehold siden jeg ikke er tallknuser, men vi ligger an til å gjøre mange gode valg i norske kommuner, og det er sykt viktig. 

Og ikke bare det: I noen kommuner har vi kommet inn for aller første gang. I Drangedal - helt nytt lokallag. Så ligger vi også an til å komme inn i Stad for første gang - en helt ny liste. Og vi håper at Tysvær er mulig for første gang. Og vi tar alle mulige forbehold, for det er mye som ikke er telt - og dette vil fortsatt være spennende rundt omkring i landet i flere dager fremover. Men jeg vil komme med et løfte til: vi blir færre noen steder, men vi kommer til å bruke den makten vi har fått, bedre enn noensinne. For vi har mer erfaring, vi har en enorm stå-på-vilje og ikke minst så har vi den beste politikken! 

Og vi har ikke bare den på papiret, vi er et parti som tør å gjennomføre, tør å gå foran. Vi har ikke problemer med at andre partier både klipper og limer fra vårt program - men også synes vi det er helt fint at de gjennomfører vår politikk - og det gjør de. 

Vi har også vist at det går an å endre folks oppfatning om hva et godt lokalsamfunn. Det er sånn vi har endret norsk politikk for alltid. 

Der vi nå mister makt skal vi være en konstruktiv og tøff opposisjon som fortsatt sørger for gjennomslag for miljøet, for alle de som sliter i samfunnet vårt og alle de som starter bedrifter eller jobber i noe som er fremtidsrettet og grønt. For vi har tenkt å fortsette å endre norsk politikk.  

Så har jeg lyst å si at de tre damene jeg gratulerte i sted - det er ingen tvil om at det er en høyrevind som treffer oss. Det er heller ingen tvil om at vi lever i en tid hvor vi har grunn til å være bekymret for en del ting som skjer i verden, og som oppleves som mer innadvendt. Da er det så viktig at vi fortsetter å tenne håp om at det er mulig å ta vare på klimaet og naturen, og at vi sammen kan ta vare på jordkloden vi bor på og skape håp om en bedre fremtid for alle. Og det skal vi gjøre. 

Man kan si mye om valgresultatet - men for meg er det ingen tvil i mitt hjerte om at MDG har staket ut en kurs som er riktig for partiet vårt. Vi har tatt mange viktige skritt, og blitt modnere, modigere og bredere. Vi har gjennom valgkampen vokst som bevegelse, og det er jeg utrolig stolt over. Men vi er ikke ferdigvokst, vi har planer om å vokse videre - vi ønsker flere med på laget som kan være med på å utvikle politikken og partiet vårt videre. Og det er ingen hemmelighet at alle er velkommen på dette laget.

Vi skal fortsette å vise frem våre verdier, og være et parti som kjemper for solidaritet med alle for alltid. Vi vil vise solidaritet med alle her i Norge som sliter. Alle som står i matkø, og alle som faller utenfor i dette landet, men det stopper ikke der - vi viser også solidaritet med de som bor på andre siden av svenskegrensen. Vi viser solidaritet med dyrene og naturen, med insektene og selvfølgelig med alle de som kommer etter oss. Det er viktige verdier som vi kommer til å fortsette å kjempe for i dagene og ukene fremover når vi kommer til å forhandle for å få gjennom mest mulig grønn politikk i kommuner og fylker. Vi skal vise frem at det er vi som har de beste løsningene på de viktigste sakene i dette århundret. Vi skal fortsette å bygge dette laget i alle kriker og kroker av dette landet. Sammen skal vi komme sterkere tilbake ved neste valg! 

Tusen takk alle sammen - dere er best.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle