MDG vil gi Matsentralen dobbel støtte

Matsentralene opplever mye pågang, og vi vil gi dem en kraftig økning i budsjettet!

Regjeringen ville i forslaget til statsbudsjett kutte i støtten, samtidig som stadig flere i Norge må velge mellom å betale strømregningen eller å kjøpe mat til seg selv og barna sine. 

– Dette er et smålig og hjerterått kutt, sa fungerende partileder Arild Hermstad da han nylig besøkte Matsentralen i Oslo.

– Jeg synes det er en monumental svikt fra en sosialdemokratisk regjering å svekke Matsentralens mulighet til å distribuerer overskuddsmat til de mest sårbare i dette landet.

Han viser til at Jonas Gahr Støre selv kalte et liknende kutt fra Erna Solberg i 2017 "smålig". I 2017 var heller ikke situasjonen like alvorlig for så mange som den er i 2022.

Oppdatering: Etter at denne artikkelen ble publisert, snudde regjeringen og bevilget mer penger. Vi er glade for det, men ønsker fortsatt å gi Matsentralen en doblet støtte.

Vil du ha nyheter rett i innboksen? Meld deg på nyhetsbrevet!

MDG vil doble støtten

Oslo MDG og byrådet sa tidlig at de ville gi Matsentralen i Oslo mer penger for å demme opp for regjeringens kuttforslag.

– Men Matsentralen sier selv de trenger dobling av støtten for å kunne hjelpe alle som trenger det. Det bør de få av regjeringen, mener Hermstad.

Han mener samtidig det er dypt alvorlig at så mange i Norge hadde gått sultne uten Matsentralen og de veldedige organisasjonene som deler ut måltider.

– Disse menneskene gjør i dag en ekstremt viktig jobb for tusenvis av mennesker. Vi kan ikke være bekjent av at mennesker i Norge skal gå sultne til sengs!

Les også: Slik vil MDG sikre sosial rettferdighet

Må også omfordele mer

Hermstad mener vi både må øke støtten og jobbe for et samfunn der ingen opplever slik nød.

– Vi kan starte med årets statsbudsjett, som kan og bør gjøres mye mer omfordelende. Lavere skatter for de som tjener minst og en mer rettferdig strømstøtte er to eksempler. 

Den fungerende partilederen i MDG synes ikke regjeringens argumenter for å kutte er gode nok.

– De forklarer smålige kutt med at statsbudsjettet må være "stramt". Men det lyder veldig hult når de samtidig svir av mange titalls milliarder på unødvendige motorveier, skipstunneler og en svært raus oljeskattepakke.

Les hos Dagbladet: Hjerterått å kutte i støtten, mener MDG

Også bistand kuttes

Det er ikke bare de som lider nød i Norge som kom dårlig ut i statsbudsjettforslaget fra regjeringen.

Målet om å gi én prosent av brutto nasjonalinntekt i bistand til gode prosjekter i utlandet er ikke i nærheten av å nås.

– Også her peker de på at vi må unngå inflasjon i Norge, men å gi disse pengene ville hatt liten effekt på den norske økonomien, sier Hermstad.

Han holdt nylig appell på en demonstrasjon for "bistandsprosenten", og påpekte at Norge ikke trenger velge mellom å hjelpe her hjemme og der ute. 

Statsbudsjettet er ennå ikke vedtatt, og kampen for å forsvare de som trenger det mest står nå! Vi gjør alt vi kan for å påvirke, og jobber samtidig med vårt alternative budsjett, som vil vise hvordan vi ville brukt pengene.

Les også: MDG om internasjonal solidaritet og bistand

 

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle