Une går av som partileder

Une Bastholm slutter som partileder i MDG, men fortsetter som stortingsrepresentant.

Her er det Une selv skriver:

«Kjære alle sammen!

Jeg skulle gjerne kommet med hyggeligere nyheter til alle støttespillere, velgere og medlemmer i MDG i dag:

I dag tidlig ga jeg vårt Landsstyre og Sentralstyre beskjed om jeg ønsker å trekke meg som partileder av personlige grunner.

Denne uken er altså min siste uke som partileder for MDG. Som dere sikkert skjønner, har ikke dette vært noen lett beslutning for meg. Men å være partileder er et verv som krever ekstraordinær innsats, tid og energi. Og jeg har erkjent at jeg har ikke den ekstra tiden og energien lenger. Jeg er rett og slett for strukket.

Jeg har to små jenter i barnehagealder som jeg gjerne vil se mer. Og jeg har et viktig verv som folkevalgt på Stortinget. Folk er forskjellige. Men slik jeg er skrudd sammen, og akkurat der jeg er nå i livet, så er det blitt for mye nå å lede partiet vårt på toppen av de to andre viktige jobbene: å være mamma og stortingsrepresentant for Akershus.

Miljøpartiet De Grønne har lenge gått foran og presset på i det viktigste politiske prosjektet som Norge står overfor: å gjøre økonomien vår, velferden vår og forbruket vårt bærekraftig, redusere klimagassutslippene og ta vare på naturen og dyrelivet. Dette er et prosjekt jeg fortsatt er fullt ut dedikert til og engasjert i, og som jeg gleder meg til å fortsette som stortingsrepresentant.

Jeg har vært først talsperson og så partileder for MDG i over seks år nå, og har vært gjennom tøffe perioder før. Men jeg har måttet erkjenne at det denne gangen er annerledes: Mangelen på overskudd og energi til lederjobben kommer innenfra. Det er det ikke så mange andre som kan hjelpe meg med. Det må jeg selv ta konsekvensene av, selv om det er veldig vemodig.

Jeg har gjort denne erkjennelsen mens vi fortsatt er tidlig i perioden jeg ble valgt for. Jeg mener derfor at det eneste riktige for partiet - men også for å unngå at dette går utover egen helse og familien min - er at jeg trer til side. Med det kan noen andre ta over det viktige ansvaret for et parti jeg er veldig glad i.

Jeg har kjent på et stort ansvar for å gi ledelsen kontinuitet og utvikle oss videre etter valget i fjor. Det betyr at jeg også har kjent på et stort ansvar for å prøve å få dette til å fungere. Det har jeg prøvd, med ulike grep for å avlaste meg, privat og på jobb. Det er også mange andre som har stilt opp for å få det til å fungere.

Da jeg sa ja til å ta gjenvalg i vinter var jeg veldig motivert for å ta en ny periode. Og da jeg ble valgt på Landsmøtet var jeg fullt innforstått med at dette ville bli utfordrende, og innstilt på slitsomme perioder og kapasitetspress. Jeg tenkte likevel at det gikk an å gjøre grep for å få hverdagen til i gå i hop.

Som nevnt, at jeg trekker meg som partileder betyr ikke at jeg kommer til å trekke meg tilbake som politiker for MDG og som en viktig stemme for grønn, rettferdig politikk i offentligheten.

Så selv om dette er trist, så ser jeg nå framover. Jeg kommer også til å fortsette å være del av MDGs politisk ledelse som vil møtes hyppig, som består av partiledelsen og oss tre stortingsrepresentantene.

Som partileder har jeg vært opptatt av å knytte sammen både det nye og det gamle i MDG, og å få fram verdigrunnlaget vårt når vi kommuniserer. Det kommer jeg til å fortsette å drive med.

Jeg har et sterkt engasjement mot urettferdighet, og jeg har vært opptatt av å få fram alvoret og løsningene i klima- og naturkrisen. Men det har også vært viktig for meg å vise fram grønn politikk på andre områder, særlig sosial ulikhet og barns oppvekstsvilkår, flyktningpolitikk, matpolitikk og dyrevern. Dette er områder som ligger mitt hjerte nært og som jeg skal fortsette å jobbe med på ulike måter.

Det er også sånn at mange andre har stilt opp ekstra mye for å redusere krysspresset i hverdagen som leder - både familien min, men også nestlederne og de andre i stortingsgruppa. Det er jeg veldig takknemlig for.

Jeg vil gjerne takke medlemmer og tillitsvalgte i Miljøpartiet De Grønne som gjennom seks år har gitt meg tilliten til å være talsperson og leder i partiet. Dette er et parti og en organisasjon med utrolig mange kloke, dyktige, omsorgsfulle og flotte folk som bruker masse tid hver uke på det grønne prosjektet og framtiden til barn og unge. Det har vært et privilegium og en stor ære være deres partileder.»

Denne teksten er også publisert på Unes Facebook-side.

Une Bastholm møtte media under Arendalsuka for å fortelle at hun går av som partileder. Foto: Nicklas Knudsen, MDG

Takkes av nestlederen

– Une er et stort politisk forbilde for meg og for alle oss i MDG. Jeg er sikker på at hun vil fortsette å gjøre en strålende jobb i Stortinget som en av våre aller viktigste politikere i årene som kommer, sier nestleder Arild Hermstad.

– Jeg vil rette en takk til Une for alt det hun har gitt for De Grønne og alt jeg har lært av Une om politikk. Du har styrt oss til å gjøre våre beste beste valg i alle de tre valgene du har vært leder, og du har vært med på å utvikle oss som parti over mange år.

Hva skjer nå?

Arild Hermstad er fra før valgt av landsmøtet som partileders stedfortreder ved midlertidig frafall, og går dermed inn fra mandag som partileder inntil partiet har valgt ny leder på permanent basis.

Partiledelsen foreslår at det innkalles til et ekstraordinært landsmøte hvor man velger ny leder. Dette forslaget vil behandles i sentralstyret og landsstyret i løpet av de neste to ukene.

Tidligste mulige tidspunkt for et landsmøte er tre måneder etter landsstyret vedtar det.

Dersom en av dagens nestledere blir valgt til leder på ekstraordinært landsmøte, skal partiet også velge en ny nestleder.

Valgkomiteen innstiller på ny ledelse til ekstraordinært landsmøte.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle