Produksjon av trykket materiell

Målet med denne siden er å gjøre det enklere og mer effektivt å produsere godt trykket materiell i MDGs lokal- og fylkeslag frem mot 2023-valget.

 

På denne siden finner du linker til maler som kan kopieres og bearbeides for å produsere lokalt materiell. I tillegg til å dele oppdaterte maler i tråd med MDGs grafisk profil for trykk, ønsker vi også å samle inn det som produseres av flinke grønne folk - slik at det også kan deles med alle.

Produksjonen av materiell med våre maler forutsetter en viss kunnskap i programmet Figma. Dersom dere ikke føler dere har tilstrekkelig kompetanse i Figma og hvordan bruke malene i dette systemet ta en titt på denne flotte siden om grafisk produksjon hvor det ligger masse opplæring og informasjon om systemet.

Maler og Ressurser

NB! Riktige fonter (MDG Gothic og Avenir Next LT Pro) må være installert på datamaskinen - du kan laste dem ned fra profil.mdg.no. Disse må åpnes individuelt og installeres, ikke dras inn i font-mappa. Deretter må du installere “Figma font helper” når du bes om det.

Det er også mulig å laste ned Figma til maskinen din. Da slipper du installere Font Helper.

 

Unikt ved produksjonen av trykket materiell

Dersom du kan litt om hvordan du produserer materiell til sosiale medier i Figma kan du nesten alt du trenger for å lage trykksaker også. Men det er noen få ting som er forskjellig med de to prosessene og de her:

  • Skjæremerker. I alle malene i Figma ligger det en gruppe som heter skjæremerker. Dette er to små streker i vært hjørne og må være med dersom det skal sendes til et trykkeri. For at fargene skal gå helt ut til kanten så printer trykkeriet litt større en det skal være og skjærer deretter av litt ytterst på hver kant. Derfor må du passe på at alle skjæremerkene syns, dette gjør du ved å legge de øverst i listen til venstre med objekter i rammen du jobber med.
  • Utfall, også kalt "bleed", er området på utsiden av skjæremerkene - altså det som blir kuttet bort. Standard for dette området er 3mm uansett størrelse på arket. For å få et fint resultat er det viktig at bildene går helt ut i dette området, men samtidig må du være bevisst på at dette blir skjært bort slik at du ikke har viktige elementer av designet på utsiden. I tillegg kan det være verdt å tenke på at vi i MDG sjeldent plasserer noe helt i ytterkantene, så i tillegg til 3mm utfall har vi ekstra margin innenfor trykk området også.
  • PDF. Trykkerier vil helst ha filene i PDF. Derfor må du huske å eksportere i PDF-formatet og ikke PNG som vi vanligvis bruker i SoMe
  • Fargeprofil. Som mange av oss vet er det ikke alltid grønn betyr grønn. Materiell som skal trykkes bruker ofte fargeprofilen CMYK, mange trykkerier vil derfor ha PDFer med denne fargetypen. Figma (og andre programmer) bruker ofte den digitale fargeprofilen RGB, men du kan enkelt aktivere et lite program (plugin) som eksporterer i CMYK. Se instruksjonsvideo her. Pluginen gir deg 10 gratis eksporter, så vent med å eksportere på denne måten til du er sikker på at du er ferdig. Går du tom for eksporter? Del Figmadokumentet og lenken til trykksaken med [email protected], så hjelper vi deg. Vi har også forsøkt å oppsummere en måte å konvertere i ettertid her.
  • Svanemerket? Alle oppfordres til å bruke så miljøvennlig papir som mulig. Ofte har disse papirtypene en sertifisering eller et merke (feks. Svanemerket eller PaperWise). Sjekk derfor med trykkeriet om de har et slikt merke de kan sende deg som kan inkluderes på flyeren. Disse er unike og har ulik betydning, de skal derfor ikke kopieres fra andre trykkfiler eller lastes ned fra nett.
  • Andre størrelser. Vi jobber med å produsere maler til trykksaker i alle ulike størrelser, men dersom du ønsker å produsere noe i feks A4 ta kontakt med [email protected]

Til trykkeriet

Dersom du har en PDF er filen klar for trykking. Send en bestilling til et trykkeri med filen og pass på å oppgi hvordan det endelig produktet skal se ut, feks 4-siders A5. 

Er du heldig og har flere trykkerier i nærheten og du har god tid til å trykke kan du be om et pristilbud før du bestemmer deg. En slik epost kan feks. se slik ut:

Hei!

Jeg skulle gjerne ha fått trykket opp en flyer og lurte på om dere har mulighet for å sende prisantydning på følgende oppdrag:

Vi har en trykkeklar PDF som skal trykkes på brettet A4 - altså blir det en firesiders A5 med ett strøk fals.
Papiret må gjerne være så miljøvennlig som mulig. Hvertfall svanemerket.
Jeg ønsker prisanslag på kvanta av 1000 stk, 2000 stk og 5000 stk.

Er noe rart eller uklart på denne siden, kontakt [email protected]

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle