Studenter

MDG vil satse på å styrke studentenes situasjon gjennom styrking av studentøkonomien, bedret tilgang på studentboliger og tilrettelegging for en mykere overgang til arbeidslivet.

 

MDG vil: 

  • Heve studiestøtten til 1,5 G i året og fordele den over 12 måneder.
  • Gi studenter med barn rett til 12 måneders studiestøtte.
  • Sikre at minst 40 prosent av studielånet omgjøres til stipend ved oppnådde studiepoeng.
  • Bygge minst 3000 studentboliger i året inntil en nasjonal dekningsgrad på 20 prosent er nådd, og satse på rehabilitering av eksisterende studentboliger.
  • Lovfeste studenters rett til et godt læringsmiljø og universelt utformede utdanningsinstitusjoner.
  • Gjøre det lettere å beholde rett til dagpenger og NAV-stønad under videreutdanning, kursing og fullførelse av doktorgrad, og endre dagpengeordningen til også å omfatte nyutdannede og personer som har mindre deltidsstillinger.
  • Gjennomføre et løft for studenters psykiske helse, gjennom blant annet flere møteplasser for å motvirke ensomhet og økte statlige tilskudd til studentsamskipnadenes helsetjenester.
  • Jobbe for at alle studenter skal ha mulighet til praksis i arbeidslivet.
  • Fjerne forbudet mot ulønnet og frivillig arbeid for studenter som mottar Lånekassens stipend for manglende arbeid ved siden av studiet på grunn av nedsatt funksjonsevne.

 

Mer studiestøtte

Studentene har fått for lite støtte lenge. Hvorfor er det liksom greit at studenter skal være fattige? Vi øker grensen for årlig studielån til ca. 132 000 i året! Da kan flere senke skuldrene og tenke litt mindre på økonomien, og litt mer på studiene. Vi vil også at dette skal øke automatisk hvert år framover, i takt med andre støtteordninger.

 

Flere studentboliger

Flere gode studentboliger gjør at færre må leie trangt, dyrt og dårlig. Vi vil bygge minst 3000 boliger i året til en nasjonal dekningsgrad på 20 prosent er nådd. Vi vil også pusse opp studentboliger som ellers ville blitt revet - det er miljøvennlig og smart!

 

Bedre psykisk helse

Å være student kan være tøft uansett, og det har vært ekstra vanskelig for mange under koronapandemien. MDG vil gi 40 millioner til psykologtjeneste for studenter, så flere kan få hjelp tidlig til å takle press, ensomhet og andre problemer.

 

Støtte hvis du ikke får jobb

Vi vil gi nyutdannede som ikke får jobb med en gang rett til dagpenger. Vi vet også at mange studenter er avhengige av deltidsjobb for å få økonomien til å gå rundt, derfor la vi opp til i vårt alternative statsbudsjett å innfører ekstrastipend på 3000 kr per måned frem til april for studenter som var korona-permittert. Vi setter også av penger til å utrede en permanent ordning for å støtte studenter som mister jobben.Motta vårt
nyhetsbrev

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle