Lettere å spare strøm med MDG

Solceller på taket og smart energisparing kan kutte strømregningen og skåne miljøet, men er i dag ofte dyrt og vanskelig. Her er våre forslag for å få fart på disse vinn-vinn-løsningene!

Vi liker kråka, men vil ikke fyre for den. Enorme mengder energi forsvinner i Norge hvert år fordi bygningene våre ikke er isolert godt nok. I tillegg varmer vi ofte opp på gammeldagse og ineffektive måter.

Dette er ganske lett å fikse, og man sparer penger på sikt – men det koster ganske mye der og da, og derfor blir det ofte ikke gjort.

Hvor mye energi kan spares? Ifølge NVE kan vi redusere forbruket med hele 13 terrawatttimer (TWh) i året. Det utgjør nesten 10 % av det totale strømforbruket i Norge, og er like mye strøm som produseres i alle landets 1200 vindmøller! Til sammenlikning bruker hele Oslo 18 TWh i året. 

For dårlig støtte i dag

Å spare denne energien vil skåne norsk natur for unødvendig kraftutbygging, kutte klimagassutslipp og skape mange nye arbeidsplasser.

Du kan få støtte fra staten til å energieffektivisere i dag, til blant annet avanserte varmepumper og solcellepaneler. Men ordningene er begrensede og kravene er strenge.

I praksis er det stort sett folk med god råd fra før som får penger av staten til å spare energi. Det er usosialt at de som sliter mest med høye strømregninger ikke får ta del i sparingen.

Derfor legger vi fram en rekke forslag i Stortinget nå:

Gi flere mulighet til å få penger

I dag kan du på det meste få ca. 150.000 kroner til å oppgradere boligen din, og resten må du betale selv. Du må altså være rik for å kunne investere og spare penger! Vi synes staten bør betale inntil 50 % av f.eks. en oppgradering av vinduer, isolasjon og kledning på et hus. Vi mener også at det må bli enklere å ta prosjektet etappevis, og at du må få utbetalt støtte før du setter i gang, ikke etterpå som i dag.

Gi støtte til flere ting

Mye av støtten går i dag til tiltak med ny teknologi og høy kostnad. Vi vil gi mer til tradisjonelle ting vi vet virker, som bedre isolasjon og bytte av gamle vinduer.

Billig lån for å spare strøm

Selv med støtte har de færreste nok penger på konto til å oppgradere boligen sin, og må ta opp lån. Vi vil gi gunstige lån med en rimelig rente, så flere kan få redusert strømregningen sin.

Gi Husbanken ansvaret for støtteordninger

Bare 14 % av nordmenn kjenner til støtteordningene for energismarte tiltak i boligen sin. Enova har ansvaret i dag, men har ikke klart gjøre ordningene kjente og tilgjengelige. Vi vil flytte støtteordningene til Husbanken, som allerede i dag gir lån til folk som vil oppgradere boligen sin.

Gratis og oppsøkende energirådgivere

Nordmenn pusser opp hytter og hus som få andre, men ofte uten å vurdere tiltak som sparer strøm. Vi tror mange ville spart energi og penger om de fikk gode tips og råd fra flinke fagfolk, og vil etablere en gratis ordning for dette under Husbanken. De bør sammen med kommunene ta direkte kontakt med huseiere, borettslag og sameier med tilbud om skreddersydde energisparepakker, som inkluderer gode råd om tiltak, støtteordninger og lånemuligheter.

Satse stort på sol

Sola gir oss gratis energi - la oss fange mer av den! Vi vil øke og utvide støtteordningene for solceller, sånn at også sameier og borettslag kan sette opp dette. Vi ber regjeringa lage en plan for å få solceller på minst halvparten av alle takflater på boligblokker, så vi kan lage minst 1 TWh med energi innen 2030.

Lavere strømregning for deg som leier

Det er lite du kan gjøre med strømforbruket om du ikke eier boligen selv. Derfor vil vi at det innføres en ordning for “strømstøtte” til leietakere i utleieboliger, hvor utleier dekker en viss prosentandel av strømutgiftene som påløper. Dette vil fungere som et insentiv for utleiere til å energieffektivisere også utleiedelen av boliger og redusere strømforbruket i Norge.

Vi vil også ha på plass en langsiktig støtteordning til energisparing i kommunale boliger, for å hjelpe dem med aller dårligst råd.

Energisparing på arbeidsplasser og i andre bygg

Potensialet for å spare strøm er aller størst i offentlige bygg og næringslokaler. Vi ber regjeringen lage gode og detaljerte planer for å energieffektivisere overalt der det er lønnsomt innen 2030.

Å spare energi er bra for alle – vi må bare lage et system som får ting til å skje! Derfor legger vi frem disse forslagene på Stortinget nå.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle