Dagens eldre lever lengre og er friskere enn før. Stadig større andel av befolkningen er over pensjonsalder. Denne økningen av eldre innbyggere vil kreve mye av velferdsstaten. Samtidig representerer den nye typen pensjonister i stor grad en seniorkraft som må tas i bruk for å bidra til et velfungerende samfunn for alle generasjoner.
Vi vil:
- Gå i dialog med partene i arbeidslivet om vilkår for en mer fleksibel pensjonsalder som innebærer at flere gis mulighet til å jobbe lenger enn dagens grense for ordinært stillingsvern.
- I samarbeid med partene i arbeidslivet vurdere å sikre retten til redusert arbeidstid for alle personer over 62 år.
- Legge til rette for og støtte etablering av seniorkollektiver med stor grad av fellesområder og delepolicy.
- Tilrettelegge for mangfoldige boformer for gjensidig hjelp og glede, for eksempel mellom barnefamilier og eldre, og teste ut ordninger der studenter får bo gratis i tilknytning til sykehjem dersom de bidrar som supplement i arbeidet med å skape trivsel for de eldre.
- Legge til rette for etablering av flere frivilligsentraler og andre former for møteplasser mellom generasjoner, som nærlokalisering av barnehage, skoler og institusjoner for eldre.
- Videreutvikle og ta i bruk velferdsteknologi som gir tryggere hverdag for eldre.
- Legge til rette for individuelle omsorgstilbud der brukerne i større grad kan påvirke sin egen hverdag.
- Sikre aktiv bruk av eldreråd lokalt og nasjonalt.
- Støtte en gjennomgang av pensjonistenes økonomiske kår i lys av de siste årenes utvikling mot økende ulikhet og svakere lønnsutvikling for store grupper. Endringer i pensjonspolitikken må skje i samarbeid med partene i arbeidslivet og bli grundig utredet i et generasjonsperspektiv for å redusere ulikhet og sikre økonomisk bærekraft.