Stans import av ødelagt tropisk regnskog!

Verdens tropiske regnskoger er truet av avskoging. Norge bidrar til dette problemet gjennom import av soya og palmeolje. Her hjemme fører soyaimporten til intensiv husdyrproduksjon og forhindrer oss fra å ta i bruk utmarksbeite. Import av soya og palmeolje forhindrer også Norge fra å utvikle nye, bærekraftige næringer innen produksjon av proteiner og miljøvennlig biodrivstoff.

Det er på tide at Norges regnskogsatsing også tar hensyn til varene vi importerer. MDG vil ha slutt på import av soya og palmeolje som ødelegger den tropiske regnskogen i løpet av de neste årene. I stedet skal vi skape nye industrieventyr med bærekraftig fôr og biodrivstoff basert på norske ressurser.

 

Miljøpartiet De Grønne vil:

  • Gradvis innføre toll på soya til hav- og landbruk, og ha som mål å forby import av soya til hav- og landbruk innen 2025.
  • Iverksette en storstilt satsing på bærekraftig fôr basert på lokale råvarer (f.eks. marine alger).
  • Forby palmeolje med opprinnelse fra tropiske regnskoger og som ikke er produsert bærekraftig, i alle produkter som selges i Norge fra 2023.
  • Satse på bærekraftig biodrivstoff basert på biomasse i form av avfall fra industri og husstander.
  • Sørge for at soya og palmeolje ikke blir erstattet av andre, miljøskadelige importvarer.
  • At det skal kun gis nye driftskonsesjoner til oppdrettsanlegg som legger opp til å ikke være basert på import av soya fra ødelagt tropisk regnskog.
  • Gi tilskudd til forskning på alternative og mer bærekraftige råvarer til dyrefôr.
  • Innføre et krav til oppdrettsnæringen om å erstatte soyaproteinene med bærekraftig fôr så raskt som mulig. Dette bør gjøres i form av et omsetningspåbud fôr bærekraftig fiskefôr for oppdrettsnæringen, med en opptrappingsplan slik at all bruk av for som ikke er bærekraftig er faset ut innen 2035.

 

Vedtatt av landsstyret 27. september 2020

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle