Stans eksporten til diktaturer!

Verden skriker etter trygghet, men Norges svar er å øke eksporten av krigsmateriell til regimer som undertrykker egen befolkning. Salg av norske våpen slår nye rekorder, særlig på grunn av store salg til land i Midtøsten som kriger i Jemen. En krig full av menneskerettighetsbrudd som har drevet 3 millioner mennesker på flukt, over 10 000 døde siden 2015 og hele 683 barn ble drept i fjor.

VG avslørte nylig at Statens Pensjonsfond Utland investerer milliarder i en av våpengigantene som tjenere aller mest på å selge våpen til krigføringen i Jemen.

Norske myndigheter hevder at vi har et strengt regelverk. Likevel profiterer vi på eksporten til De forente arabiske emirater, Thailand og Saudi-Arabia, et land med offentlig halshugging, pisking av regimekritikere og avhogging av lemmer ved tyveri.

Også gjennom våre allierte finner norske våpen veien til krigsherjede områder som Israel og Palestina. Det er på tide at Norge stiller tøffere krav til Donald Trump og andre NATO-land. Vi krever garantier for at våpnene ikke videreselges og brukes til krigføring i andre land, ellers må våpensalg til USA stanses.

De Grønne mener:

  • Oljefondet må straks ut av våpenindustrien. Etikkrådet må umiddelbart starte vurderinger av våpenselskap som Rathion.
  • Stortinget bør gripe inn og stanse inngåelse av nye avtaler med diktaturer
  • Slutte praksisen med gjenkjøpsavtaler. Mersalgsteknikker skal ikke brukes når staten Norge selger og kjøper krigsmateriell.
  • Større åpenhet ved at Eksportmeldingen må inneholde en begrunnelse for hvorfor en søknad ble godkjent, og den må legges frem på vårhalvåret året etter eksporten er gjennomført.
  • Ansvarliggjøre Stortinget ved å innføre en plikt om at alle større lisenstildelinger skal redgjøres for i stortinget før salget gjennomføres, etter modell fra Nederland.
  • Varsle en stans i våpeneksport til USA og andre NATO-land om bindende sluttbrukererklæring ikke inngås.
  • Kun selge våpen og annet krigsmateriell, samt flerbruksmateriell, til allierte.
  • Det må kreves erklæring om at krigsmateriellet ikke blir brukt til angrep utenfor eget territorie. Brytes erklæringen, skal eksport av krigsmateriell til det aktuelle landet opphøre.
  • Innføre mekanismer for å følge opp og sanksjonere brudd på sluttbrukerærklæringene. Være en pådriver for dette i EU og FN.

 

Vedtatt av Miljøpartiet De Grønnes Landsstyre 7-9. september 2018.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle