Pandemi og helseberedskap

 1. Norge må være forberedt på neste pandemi. DSBs risikovurderinger må ligge til grunn for forberedelsene
 2. Vi må sikre tilgangen på smittevernutstyr, gjennom store nok lagre, og etablering av noe egen, bærekraftig produksjon som må kunne oppskaleres ved behov.
 3. Vi må sikre tilgangen på medisiner. Dette inkluderer eget lager av visse råvarer til de viktigste medisinene samt egen, bærekraftig produksjon av flere medisiner. "Just-in-time-prinsippet" kan ikke legges til grunn for effektiv beredskap.
 4. Myndighetene må sikre testkapasitet gjennom fornuftig tolkning av EU-regelverk og sørge for tilstrekkelige ressurser, også i «fredstid», slik at oppskalering ved pandemi er mulig.
 5. Antall sykehussenger generelt må økes i tråd med OECDs anbefaling om et gjennomsnittlig belegg på sykehusene på 85%.
 6. Antall faste intensivplasser må økes med 100 stk.
 7. Antall overvåkningsplasser må økes med 300 stk.
 8. Vi må utdanne nok kvalifisert helsepersonell til bemanne intensivplassene, og sørge for god opplæring i smittevern i kommunehelsetjenesten.
 9. Et reddet liv skal også leves. Antall rehabiliteringsplasser og -aktiviteter i spesialisthelsetjenesten og i kommunene må kartlegges og rustes betydelig opp, inkludert utdanning av fagpersonell, slik at mennesker med rehabiliteringsbehov og -potensiale får nødvendig hjelp i tide.
 10. Alle helsearbeidere som står fremst i kampen mot pandemier skal få tilbud om traumebehandling og annen psykisk helsehjelp både under og etter pandemier.
 11. Det må sikres at informasjon kommer på forskjellige språk som inkluderer alle minoriteter, også de av oss med ulike funksjonsvariasjoner.
 12. Vi må styrke og bevare lokale sykehus og helsetilbud i distriktene. Både for å sikre nærhet til behandlingstilbud og for å ivareta muligheten for effektiv smitteavgrensning.

 

Vedtatt av landsstyret 7. juni 2020

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle