Norge trenger et natur- og klimaråd

Norsk natur- og klimapolitikk må opp til eksamen. Altfor lenge har norske politikere holdt fagre taler og satt seg mål uten å følge opp med tiltak. Dagens klimaråd er usynlig og ineffektivt. MDG vil i stedet ha et uavhengig, vitenskapelig råd, som kan håndtere og gi innspill til regjeringen knyttet til natur- og klimapolitikk.

Natur- og klimapolitikk er komplisert, og derfor er det vanskelig for befolkningen å vite om politikerne gjør nok for å nå natur- og klimamålene. Et uavhengig natur- og klimaråd bestående av ulike fageksperter vil kunne vurdere om regjeringens foreslåtte tiltak er effektive nok og komme med alternative forslag. Det vil også demokratisere natur- og klimadebatten og gi mer definisjonsmakt til de som vet best hva som må til for å stanse natur- og klimakrisen. På den måten kan et slikt råd forhåpentligvis bidra til en mer opplyst offentlig debatt og samtidig legge press på natur- og klimapolitikken i Norge.

 

Miljøpartiet De Grønne vil:

  • Regjeringen skal oppnevne et uavhengig, vitenskapelig natur- og klimaråd bestående av eksperter fra ulike fagfelt.
  • Ekspertene i natur- og klimarådet utnevnes i samråd med universitetene og høyskolene.
  • Natur- og klimarådet modelleres etter tilsvarende råd i Storbritannia og får et eget sekretariat og budsjett.
  • Natur- og klimarådet skal hvert år vurdere regjeringens natur- og klimapolitikk i lys av den norske klimaloven, den norske naturmangfoldsloven, Parisavtalen og den kommende internasjonale naturavtalen.
  • Natur- og klimarådet skal komme med anbefalinger om nye tiltak som tar oss nærmere å nå målene.
  • Natur- og klimarådet får mandat til å følge med på forskjellige nasjonale og internasjonale natur- og klimaavtaler og holde Stortinget oppdatert på om man kutter utslippene raskt nok i alle sektorer, og stanser naturødeleggelsene.
  • Natur og klimarådet skal vurdere natur - og klimatiltakene i et livssyklusperspektiv og prioritere bærekraftige tiltak som kobler klima, natur og etiske hensyn."

 

Vedtatt av landsstyret 27. september 2020

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle