Norge må bidra til å lege sårene etter IS-kalifatet

Vedtatt av Miljøpartiet De Grønnes sentralstyre 17.06.21.

Den Islamske Stat har mistet de store områdene organisasjonen for få år siden kontrollerte i Irak og Syria, men er på ingen måte utslettet. Daglig gjennomfører IS angrep på sivilbefolkning så vel som på militære mål i hele regionen. For å svekke IS og forhindre at organisasjonen kommer enda sterkere tilbake kreves internasjonal innsats.

 

Norge har deltatt i den væpnede kampen mot IS i Irak, etter invitasjon fra landets myndigheter. Dette mener MdG er en riktig beslutning, men Norge kan og bør først og fremst rette sin innsats mot sivil gjenoppbygging og humanitær hjelp.

 

De mange menneskene, først og fremst fra områdets religiøse minoriteter, som er mishandlet, voldtatt og drevet på flukt av den islamske stat, må sikres medisinsk, psykiatrisk og humanitær hjelp. Mange hundre tusen holder til i flyktningeleirene i Irak og Syria. Mange har mistet alt og trenger hjelp til å reetablere sine liv.

 

Titusener av IS-tilhengere og deres familier, herunder flere norske statsborgere, er internert i leire det nordøstlige Syria. Regionen har også tatt imot et stort antall flyktninger fra andre deler av Syria, og er dessuten under stadige angrep fra Tyrkisk støttede militser. FN ønsker at bistand til Nordøst-Syria skal gå via Damaskus, som legger strenge restriksjoner på forsyninger til området.

 

MDG mener at:

  • Norske statsborgere må hentes hjem fra leirene i Syria, og eventuelt stilles for retten i Norge.
  • Internasjonale hjelpeorganisasjoner må gis full adgang til Nordøst-Syria.
  • Tyrkia må stanse angrepene på Nordøst-Syria.
  • Norge må aktivt hjelpe de forfulgte religiøse minoritetene i Irak og Syria med å vende tilbake til og gjenreise sine byer og landsbyer.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle