Norge må bidra til gjenoppbygging i Sinjar-området

Det er en nær sammenheng mellom strømmen av flyktninger til Norge og resten av Europa og krigen mot ekstremist-organisasjonen ISIL i Syria og Irak. Norge bør øke sine bidrag til gjenoppbygging i områder der ISIL er fordrevet.

Det er stor enighet i Norge om at vi må øke vår innsats i nærområdene. Ved å trygge muligheten for at fordrevne folkegrupper kan vende tilbake, bidrar vi til å reparere skadene ISIlL har påført lokale samfunn, samtidig som vi reduserer flyktningestrømmen ut av regionen.

Ingen samfunn har lidd mere under ISILs vanstyre enn yezidiene i Sinjarområdet. Deres religion har gjort dem til et særlig mål for ekstremistene, noe som førte til at tusener ble massakrert, ytterligere tusener gjort til sex-slaver og titusener jagd på flukt etter at ISIL erobret Sinjar (kurdisk: Shingal) i august 2014.

Kurdiske styrker klarte i slutten av 2015 å gjenerobre Sinjar by og området rundt, og noen få flyktninger har begynt å vende tilbake. Ødeleggelsene er imidlertid store og mye må legges til rette før de mange som bor i flyktningeleirene i den kurdiske regionen kan eller vil ha mulighet til å reetablere seg i sine tidligere hjem.

Miljøpartiet De Grønne mener det må være en prioritert oppgave for norsk bistand å bidra til gjenoppbygging på Sinjar.

 

Resolusjon vedtatt av De Grønnes Landsstyre 31. januar 2016.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle