MDG ønsker ikke at Værnes blir en base for amerikanske marinesoldater

I oktober 2016 ble det informert om at 330 amerikanske soldater skal trene på Værnes i Nord-Trøndelag. US Marine Corps skal være i Norge i opp til seks måneder av gangen og starter opp i januar 2017, før de blir sendt videre til lignende trening i andre europeiske land. Det kan også bli aktuelt å bruke amerikansk utstyr som er forhåndslagret på Værnes.

  • Selv om det økende spenningsnivået i hovedsak er et resultat av en aggressiv russisk utenrikspolitikk, blant annet i Ukraina og Syria, men også overfor de baltiske statene, mener MDG at norsk forsvarspolitikk stadig må kombinere hensyn til avskrekking med et ønske om et lavest mulig spenningsnivå.
  • Miljøpartiet De Grønne er likevel enige med regjeringa i at et tett samarbeid med våre allierte, herunder øvinger på norsk territorium, er nødvendig.
  • Miljøpartiet De Grønne er urolig for en økning i spenningsnivået med Russland, og for hva dette kan bety for norsk sikkerhet og for norsk- russiske relasjoner, særlig i nordområdene. I så måte ser vi på det som framstår som etablering av en permanent amerikansk base i Trøndelag som en uklok avgjørelse.

 

Vedtatt av Landsstyret 3. desember, 2016

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle