Humanitær hjelp og forsoning i Syria

Den syriske tragedien fortsetter. Drømmen om et bedre liv, som kom til uttrykk gjennom vanlige syrere sin oppstand mot det autoritære Assad-regimet i 2011 er for lengst lagt i grus, gjennom en langvarig og blodig borgerkrig.

Hundretusener er drept, i stor grad i angrep utført av det syriske regimet og deres allierte, inkludert Russland. Millioner er drevet på flukt. Både det syriske regimet, opprørsgrupper knyttet til IS og Al Qaida og andre opprørsgrupper har gjort seg skyldige i grove krigsforbrytelser, også etnisk rensning. NATO-landet Tyrkia har på sin side tatt kontroll i Afrin-området, drevet lokale kurdere på flukt og sørget for å bosette sunnimuslimske arabere i området.

Siden seksdagerskrigen i 1967 har Israel kontrollert – og i praksis annektert – størstedelen av Golanhøydene, som internasjonalt anses som syrisk område. Nå utfordres israelerne av Assad-regimets iranske støttespillere i samme området. I mai ble det ifølge israelske forsvars kilder gjennomført rakettangrep mot Golanhøyden, og Israel svarte med å angripe flere titalls militære mål i Syria, et angrep som omtales som den største israelske militæraksjonen i Syria siden Yom Kippur-krigen i 1973. Spenningen mellom Iran og Israel er forsterket av president Trumps nylige kansellering av atomavtalen med Iran.

I denne komplekse og uoversiktlige situasjonen bør ikke Norge involvere seg militært, selv om det er av svært begrenset omfang. MDG krever derfor at de norske spesialsoldatene som er utplassert i Jordan trekkes tilbake. Vi ønsker svar fra regjeringen om norske styrker har beveget seg inn på syrisk territorium og deltatt i krigshandlinger. I så fall kan Norge ha gjort seg skyldig i brudd på folkeretten, noe som er svært alvorlig.

Norge bør istedenfor satse sterkere på humanitær hjelp, og søke å bidra til forsoningsarbeid og gjenoppbygging. Dessuten bør Norge, sammen med våre allierte, arbeide for å opprettholde atomavtalen med Iran, og skarpt kritisere Tyrkias angrep på kurdisk-kontrollerte områder.

 

Vedtatt av De Grønnes landsstyre, 3. juni 2018

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle