Helse først, varsomhet med fullmaktslover og krisepakker som gir bærekraftig omstilling

Korona-viruset kan komme til å ramme Norge hardt. For å redusere konsekvensene, har regjeringen nå iverksatt svært omfattende tiltak. Det er bra.

 

De Grønne vil imidlertid presisere at også krisetiltak er politikk, og vil stille følgende krav:

 1. Økonomiske krisetiltak må sette helse, velferd og mennesker i fokus, og i størst mulig grad bidra til å gjøre samfunnet mer robust og bærekraftig også på lang sikt. En styrking av kommuneøkonomien må derfor prioriteres.
 2. Arbeidsplasser bør reddes, men fellesskapets krisekasse bør ikke brukes på bedrifter som vil bruke pengene til å betale store utbytter eller bonuser.
 3. Fellesskapets ressurser bør heller ikke brukes for å redde eller kjøpe opp spekulative bedrifter som det internasjonale flyselskapet Norwegian, som ikke er en avgjørende del av Norges transportinfrastruktur.
 4. Dersom banker eller bedrifter skal reddes ved statlige krisemidler, bør det gjøres gjennom aksjeovertakelse og strenge vilkår, ikke ved rene gavepakker.
 5. De som trenger ledighetstrygd eller andre sosiale ordninger bør kunne gjøre dette etter forenklet system, gjerne basert på prinsippet om grunnlønn, som kan håndteres som forskudd på skatteoppgjør.
 6. Fullmaktslover og kriselover kan være nødvendig, men må ikke kunne gå ut over grunnloven eller menneskerettigheter. De skal ha kort varighet, begrenset virkeområde og bør ikke vedtas i hastverk.
 7. MDG vil primært at foreslått fullmaktslov skal ut til minst en ukes offentlig høring før endelige justeringer i Stortinget.
 8. MDG vil oppfordre regjeringen til å utvise svært stor varsomhet i bruken av fullmaktslover, sikre involvering av alle partier, og avstå fra tiltak som ikke har bredt flertall i folket.
 9. I kriser er det ofte de sårbare, og de uten en stemme som rammes hardest. MDG kan ikke godta at vi setter til side krav som er ment å beskytte disse. Gjeldende krav om politiattest for arbeid med barn og unge kan for eksempel ikke fravikes.
 10. Selv om Norge nå er i krisemodus, har vi det svært godt sammenlignet med de fleste andre land. Krisetiltakene må derfor ikke brukes som argument til å svekke vår bistand til andre land i nød, snarere styrke den.
 11. Klima- og naturkrisen tar ikke pause selv om vi nå håndterer en viruskrise. Alle krisepakker for samfunn og næringsliv må i størst mulig grad utformes slik at de samtidig bidrar til våre felles mål om reduserte utslipp, grønn omstilling og bærekraft på lang sikt.
 12. MDG ser utfordringer for kommuner og fylkeskommuner i kjølvannet av krisen mtp skatteinntekter. MDG jobber for kompensasjon gjennom økte rammer slik at disse kan opprettholde tjenestenivå og leve opp til sin rolle som samfunnsutvikler.

 

Vedtatt av landsstyret 20.03.2020

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle