Gaza

Etter 11 dagers intens bombing, ble det fredag 21. mai inngått våpenhvile mellom Israel og Hamas. 243 palestinere, herunder 69 barn, ble drept i Gaza, mens 12 israelere, herunder 2 barn, ble drept i Israel. Tusenvis av mennesker i Gaza har mistet hjemmene sine, og sykehus og mediehus ligger i grus.

 

Likevel frykter mange at det bare er et tidsspørsmål før det blir en ny krig, men verdenssamfunnet kan ikke sitte stille og vente på at det skjer. Det må snarest komme i gang samtaler og forhandlinger om en tostatsløsning og en permanent fredsavtale. Det første steget må være at Israel stanser blokaden av Gaza og trekker seg tilbake fra okkupert land.

 

Situasjonen for innbyggerne i Palestina blir stadig verre. Israel gjør en fredsavtale stadig vanskeligere ved å flytte egen sivilbefolkning inn i bosettinger på okkupert jord - nå sist gjennom å støtte høyreekstreme bosetterorganisasjoner i å ta over hjemmene til palestinske familier i Sheikh Jerrad i Øst-Jerusalem. Den palestinske befolkningen utsettes for regelmessig trakassering både fra den israelske staten og ikke minst fra bosettere som Israel gir mer eller mindre frie tøyler. Samtidig kveles den palestinske økonomien av okkupasjonen. Aller verst er det i Gaza, hvor befolkningen utsettes for kollektiv straff gjennom en blokade som hindrer det aller meste av varer og mennesker fra å komme inn eller ut, og gjennom bombetokt som har tatt livet av hundrevis av mennesker - mange av dem barn.

 

Israels politikk gjør den palestinske befolkningen stadig mer fortvilet. Mennesker uten rettssikkerhet, uten arbeid og uten håp blir desperate. Noen av dem gjør voldelig motstand mot okkupasjonsmakten. Det er uakseptabelt når voldelig motstand rammer tilfeldige sivile, som de 4000 rakettene som Hamas sendte mot israelske byer. Men dette må ikke brukes til å skape en forestilling om at dette er en konflikt mellom to likeverdige parter.

 

Israel er en av verdens sterkeste militærmakter. Palestinske selvstyremyndigheter har liten reell makt - det er i første rekke Israel som bestemmer over palestinernes liv, enten de bor på Vestbredden (inkl Øst-Jerusalem), Gaza eller i Israel. Israel har gjennom sin inhumane behandling av den palestinske befolkningen lagt til rette for stadig mer hat, radikalisering og vold.

 

MDG:

  • Krever at den norske regjeringen tydelig fordømmer Israels angrep på sivile og den frie pressen i Palestina.
  • Krever at Norge jobber for at det snarest mulig kommer i gang samtaler og forhandlinger om en tostatsløsning, hvor første skritt må være at Israel stanser blokaden av Gaza og trekker seg tilbake fra okkuperte områder.
  • Ber norske myndigheter anerkjenne Palestina som stat.
  • Krever at Statens Pensjonsfond Utland selger seg ut av selskaper som direkte medvirker til alvorlige brudd på folkeretten og menneskerettighetene, herunder selskaper som tjener penger på okkupasjonen av Palestina.
  • Krever at det gjennomføres demokratiske valg i Palestina. Herunder må Israel tilrettelegge for at palestinere i det annekterte Øst-Jerusalem kan delta i valget.
  • Vil oppfordre til samarbeid med den israelske fredsbevegelsen og andre enkeltpersoner og grupper i Israel som arbeider for at Israel skal følge internasjonal lov og menneskerettigheter.
  • Tar sterk avstand fra og vil bekjempe enhver form for antisemittisme.

 

Resolusjon vedtatt av MDGs landsstyre 29.05.2021

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle