Fra merverdiavgift til miljøverdiavgift

Vi vil:

  1. Utrede en reform som bruker merverdiavgiftssystemet som et miljøverdiavgiftssystem. Utredningen skal vurdere hvordan dagens merverdiavgiftssats kan differensieres basert på produktenes miljøbelastning slik at miljøvennlige produkter får lavere avgift, og miljøbelastende produkter høyere avgift. Slik vil miljøbelastningen til et hvert produkt gjenspeiles bedre i prisen på produktet, uansett opphavsland.
  2. Utrede muligheten for å endre navnet fra merverdiavgift til miljøverdiavgift og fordele alle produkter i miljøverdigrupper med avgiftssatser fra 0 til 50 prosent. Miljøverdigruppene bør etableres ut i fra standardiserte livssyklusanalyser som gir et godt bilde av produktenes økologiske fotavtrykk.
  3. Som del av utredningen bør det vurderes hvordan man kan regulere kriteriene i miljøverdiavgiftssystemet slik at:
    1. Avgiftslettelsene for produkter med lav miljøbelastning utjevnes av den tilsvarende avgiftsøkningen for produkter med høy miljøbelastning
    2. Det blir økonomisk fordelaktig både å produsere og konsumere produkter med lav miljøbelastning
    3. Det blir mindre fordelaktig å produsere og konsumere produkter med høy miljøbelastning
  4. Utrede muligheten for å tydelig merke alle produkter med hvilken miljøverdigruppe de tilhører, slik at det ikke bare blir lønnsomt, men også enkelt å velge de produktene med lavest miljøbelastning.

Vedtatt av landsstyret 7. juni 2020

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle