En regionreform på lag med folk, naturen og kultur

En region- og kommunereform må ha som formål å komme innbyggerne, miljøet og demokratiet til gode. I dag er det motsatte tilfelle. I Finnmark og Troms har tvangssammenslåingen ført til dyp konflikt og opprør, mellom stat og fylker, og mellom innbyggerne. I andre fylker har skinnprosesser ført til tvungen frivillighet og vedtak med lav legitimitet i folket. I stedet for å skape engasjement for våre viktigste samfunnsutfordringer, skaper reformen splittelse og opprør. Regjeringen sløser med tid, ressurser og tillit.

Vi lever i en tid der demokratiet i mange vestlige land utfordres, og der mange føler at deres bekymringer i hverdagen ikke tas på alvor. Avstanden oppleves for stor mellom folk og folkevalgte, og populisme og fremmedfrykt får grobunn. Regionreformen som nå pågår er resultat av en politisk hestehandel, og den er ikke demokratiet verdig.

Miljøpartiet De Grønne mener at frivillighet må ligge til grunn ved sammenslåinger og vil støtte fylker som søker Stortinget om å få reversere sammenslåingen. Vi støtter de 87 prosent av finnmarkingene som stemte nei i folkeavstemningen om sammenslåing, og vi støtter Finnmark fylkesting i å ikke delta i videre tvangsprosesser. Vi vil jobbe for at Finnmark og Troms får bestå som egne regioner uten særordninger ved oppgavefordeling.

De Grønne støtter også folk i Østfold, Akershus og Buskerud som er frustrert og oppgitt over et nytt kjempe-Viken. Vi mener beste løsning nå er å dele Viken i to naturlige regioner på hver sin side av fjorden, et Øst-viken og et Vest-viken. Da får vi fortsatt store regioner, men det vil være en inndeling vi tror oppleves logisk og gjenkjennelig for befolkningen. Denne løsningen vil De Grønne jobbe for både i fellesnemda for Viken og på Stortinget.

 

Vedtatt av Miljøpartiet De Grønnes Landsstyre 7. september 2018.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle