Rekordhøye bensinpriser

Bensin og diesel er blant de mange tingene som har blitt mye dyrere på kort tid, både her i Norge og i andre land.

Flere partier, deriblant FrP og Rødt, har tatt til orde for å sette en makspris på bensin eller å kutte avgiftene på bensin, deriblant miljøavgiftene. 

Det syns MDG er en dårlig ide.

Å kutte avgiftene vil gagne dem som kjører mest bil aller mest, uavhengig av hvor mye han eller hun tjener. Dermed kan vi raskt ende opp med å sponse bensinen til folk med veldig god råd.

Lavere skatt

Det aller viktigste nå må være å skjerme dem som har lite fra før. For noen vil det være bensinprisene som svir, for andre stigende matpriser eller boliglånsrenter.

Derfor bør regjeringen senke skatten for alle med middels og særlig lave inntekter så fort som mulig, og styrke sosiale ordninger som gratis barnehage og økt tillegg i barnetrygden til enslige forsørgere.

MDG har tidligere tatt til orde for kraftige kompensasjonsordninger for høye strømpriser, og vil også kutte momsen på enkelte matvarer.

Klimabelønning er bedre enn avgiftskutt

Siden 2017 har vi foreslått at økte avgifter på bensin og diesel skal deles ut igjen jevnt til alle innbyggere i Norge, som en klimabelønning.

Ordningen gir dobbelt så mye tilbake til de som bor der man har få alternativer til bil, og er derfor distriktsvennlig. Den gagner også barnefamilier, fordi pengene går til alle, også barn.

Samme modell kan brukes nå som prisene er høye ved at deler av inntektene fra dagens avgifter deles ut igjen til alle.

Elbil og kollektivtransport

De høye bensinprisene burde få flere partier til å innse at det er på høy tid å gjøre alternativer til fossilbilen billigere og tilgjengelig for flere i hele landet.

Aldri har det vært viktigere å få på plass et ladenett for elbil i hele landet, og et bra og billigere busstilbud der det er mulig.

I tillegg mener vi at det må innføres tiltak for å gjøre det billigere å kjøpe brukt elbil, og at vi må få på plass sosiale ordninger som legger til rette for at de som ikke har råd til å kjøpe ny elbil, kan få støtte til leasing gjennom Husbanken.

Disse tingene vil sammen gi oss en rettferdig og god politikk som virker, både for alle som sliter med regningene nå, og for dem som kommer etter oss.

Les også: Grønn samferdsel

Les også: Sosial rettferdighet

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle