Norge trygt ut av olja

De grå partiene svikter folk som i dag har jobber knyttet til olja. De fortjener en trygg og stabil omstilling til fornybarsamfunnet. MDG har lagt fram et veikart for å sikre omstillingen fra en oljedominert økonomi til en grønn, fremtidsrettet og fornybar økonomi.

Som verdens syvende største eksportør av klimagasser bærer Norge et ansvar for de klimaendringene vi nå ser utspille seg. Skal vi klare å omstille oss til fornybarsamfunnet kreves det modig politikk som tør å sette hensynet til barn, unge og kommende generasjoner først.

 

Det betyr at Norges neste statsminister må være den som slutter å lete etter mer olje og gass her hjemme. MDG går derfor til valg på et ufravikelig krav om stans i leting etter mer olje og gass.

 

MDG er det eneste partiet som tar disse faresignalene på alvor. De grå partiene svikter når de nekter å gjøre det de kan, og vet at de må, for å sikre en trygg og stabil omstilling til fornybarsamfunnet.

 

Folk som i dag har jobber knyttet til olja skal ikke stå alene i denne omstillingen. Ingen andre partier legger frem en plan eller tør ta debatten. Derfor legger vi fram et veikart for å sikre omstillingen fra en oljedominert økonomi til en grønn, fremtidsrettet og fornybar økonomi.

 

Hovedtiltakene i rapporten:

Å stanse leting etter mer olje og gass: Regjeringens signaler i dag om fortsatt sterk satsing på olje og gass styrer prioriteringer og satsinger i hele det norske næringslivet. Resultatet er at de samlede investeringene i petroleumsvirksomheten er 6-7 ganger større enn investeringene i fastlandsindustrien. Dette kan bare snus gjennom et tydelig signal fra myndighetene.

 

Aktiv grønn næringspolitikk: Definere et nasjonalt mål om å bygge ut 30 GW havvind innen 2030 og åpne flere områder i Sørlige Nordsjø for offshore vind. Bygge minimum 100 ikke-fossile skip i Norge innen 2030. Satse stort på karbonfangst og -lagring (CCS), med mål om å håndtere 5 millioner tonn CO2, Energieffektivisering, Solenergi, bioøkonomi og gründerpolitikk.

 

Jobbgaranti: Alle de 150000 som jobber direkte eller indirekte i tilknytning til olja i dag skal ha jobber å gå til i fremtiden. Mange av disse kan jobbe med det samme i fremtiden, men vi skal også skape nye jobber til de som mister den.

 

Hvis vi innfører en sluttdato og slutter med leting, vil mange kloke hoder og kapital gå over fra olje til fornybare arbeidsplasser automatisk. Verft som i dag leverer understell til plattformer vil kunne omstille seg til å levere understell til offshore vindturbiner. Men staten bør ta høyde for at det ikke gjelder alle.

 

Derfor vil MDG bl.a gi omstillingsstøtte til virksomheter som omstiller seg bort fra olje- og gassvirksomhet, lønnstilskudd til leverandørbedrifter som midlertidig mangler oppdrag, og etablere en nasjonal grønn kompetansereform med særlige tiltak overfor spesielt utsatte sektorer

 

Oljekommisjon: Sammen med partene i arbeidslivet ønsker vi å bli enige om virkemidler for at oljearbeidere ikke skal miste jobben sin i en overgang fra oljeindustri til en fornybar økonomi. Dette gjøres ved at partene, relevante fagmiljøer og regjeringen setter seg ned sammen i en oljekommisjon, etter modell fra den tyske kullkommisjonen.

 

Les hele rapporten her

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle