MDGs landsmøte åpnet med klimamarsj

Klimastreikende unge, hilsningstaler fra Tankesmien Agenda og debatt om valgløfter og to resolusjoner. En hektisk og begivenhetsrik første dag på landsmøtet i Miljøpartiet De Grønne er vel overstått.

Like etter landsmøtets oppstart marsjerte en av de virkelige lederskikkelsene for ungdommens klimaopprør, Penelope Lea, opp på scenen sammen med et stort følge klimastreikende ungdommer og fremmet deres sak til salen. De ble møtt med stående applaus og trampeklapp, og fikk uforbeholden støtte fra både Arild Hermstad og Une Bastholm, Miljøpartiet De Grønnes nasjonale talspersoner.

–Hver eneste krone som investeres i olje og gass er en ekstra krone i potten for et ødelagt klima. Hver eneste krone som går til olje- og gassinvesteringer er en tapt mulighet til å lykkes med å omstille oss før det er for sent, understreket Arild Hermstad i sin åpningstale.

– Regjeringen begår sammen med Ap og Sp vår tids største generasjonssvik, fortsatte Une Bastholm med henvisning til stortingsvedtaket om å videreføre oljesatsingen på Johan Sverdrup.

–Vi erklærer herved natur- og klimakrise, og vi går til valg på en gjennomgripende samfunnsendring for å redde naturen som vi mennesker er avhengige av.

 

Du kan lese mer om åpningen av landsmøtet her. Talene til Une og Arild finner du her og her.

 

Tankesmien Agenda hilset landsmøte

Det var fler enn klimastreikerne som var innom De Grønnes første landsmøtedag. Også lederen av den politiske tenketanken Agenda, Trygve Svensson, hadde tatt turen til Fornebu.

- MDG er et utrolig spennende og vitalt parti. Det er kanskje ikke helt innenfor å si det, men dere lukter litt ny bil. Dere skal være stolt av at mange ser på dere som et parti på lag med fremtiden, sa Agenda-lederen til salen

I tillegg til å skryte av “vitale” MDG, brukte også Svensson taletid på å snakke om viktigheten av å gjøre det grønne skiftet rettferdig.

- Dette krever det største globale samarbeidet vi noen gang har hatt. Og da kan det ikke være et for stort strekk i laget, uttrykte han

 

Alvorstynget tale fra Grønn ungdom

Ungdomspartiets hilsningstale til landsmøtet har tidligere år vært blant landsmøtets absolutte høydepunkter. Årets tale fra talspersonene Hulda Holtvedt og Teodor Bruu var ikke noe unntak.

– Dersom politikerne på 90-tallet hadde skjønt alvoret da FNs første hovedrapport om klimaendringene kom, ville klimakampen kanskje være ferdig kjempet. Fornybarteknologien ville kanskje kommet lenger, og den norske oljealderen vært over. Da kunne vi som unge tilbrakt helgen på fjelltur eller på fest med venner, ikke i en møtesal med masse gamle folk, sa Holtvedt og høstet latter fra salen.

Men det var alvor bak hvert ord fra ungdomspartiet.

– Hver generasjon har sin fortelling, og dette kan bli fortellingen om hvordan vi ble arveløse. Vår statsminister og politikere som henne er i ferd med å gjøre en hel generasjon arveløs, fortsatte Holtvedt.

Hulda Holtvedt taler på De Grønnes andsmøte 2019

 

Heller ikke Teodor Bruu var nådig i sin dom over norsk klimapolitikk:

– Norsk klimapolitikk er ikke bare dårlig, norsk klimapolitikk er ikke bare en flopp. Nei, norsk klimapolitikk er et svik. Norsk klimapolitikk dreper. Norsk klimapolitikk er en forbrytelse mot menneskeheten og livet på jorda, tordnet han.

Grønn Ungdoms talspersoner avsluttet sine ord til landsmøtet med å minne om hva det er vi kjemper for:

– Kjære landsmøte, det er dette som er vårt politiske prosjekt. Livet. Livet er liksom alt vi har. Hvis vi ikke setter det som senter av politikken, hva er da politikk godt for, avsluttet Bruu.

 

Debatterte MDGs nye valgløfter

Den politiske debatten kom også i gang for fullt. I høst skal De Grønne for første gang gå til valg med nasjonale valgløfter i et lokalvalg, og debatten om hva de burde være ble tatt på landsmøtets første dag.

På forhånd hadde landsstyremøtet innstilt på tolv løfter, hvor blant annet kollektivpriser, klimabudsjett og dyrevelferd var nevnt. Lørdag avgjøres det hvilke, og hvor mange, løfter landsmøtedelegatene kan ta tilbake til velgerne sine.

I tillegg til valgløftene diskuterte møtet de første to av totalt syv resolusjoner, altså uttalelser som fastslår eller tydeliggjør partiets offisielle standpunkt i et politisk spørsmål. Møtet tok i kveld for seg klimakutt i kommunene og det omstridte spørsmålet om vindkraft og naturvern.

 

 

 

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle