MDG vil halvere kjøttforbruket og øke matsikkerheten

MDG har akkurat vedtatt et langsiktig mål å halvere det norske kjøttforbruket, slik at forbruket ikke overstiger det vi kan produsere selv på egne arealer og ressurser.

- Vi er ikke mot kjøtt, men vi nordmenn spiser i dag mye mer kjøtt enn det som lar seg produsere i Norge uten import av fôr. Å redusere kjøttforbruket og omstille landbruket til mer bruk av lokale, norske ressurser handler om klima og biologisk mangfold, men også om dyrevelferd, matsikkerhet og levende bygder.
 
Kjøttforbruket i Norge har mer enn doblet seg siden 1950-tallet og vi spiser 40 prosent mer kjøtt enn for 30 år siden. Det har gjort kjøttproduksjonen stadig mer intensiv og industrielt preget, særlig for svin og kylling. Den utviklingen ønsker MDG nå å snu.
 
- Vi må slutte med en politikk som fokuserer på billigst og mest mulig kjøtt, på bekostning av dyrene, miljøet og selvforsyningen. Vi jobber for et mindre industrialisert og sentralisert landbruk, hvor vi tar vare på små og mellomstore gårder som produserer på norske ressurser med god dyrevelferd, sier partileder Une Bastholm. 

For å nå målet vil partiet vri subsidiene til landbruket og øke tilskuddene noe, slik at vi utnytter potensialet for mer produksjon av plantebasert protein som belgvekster, og at dyrene fôres med norsk gress og får gå mer ute på beite.

- Billig mat har en høy pris, for folkehelsa, men også for bonden, dyra og miljøet, sier Bastholm.

Landsmøtet gikk også inn for å forbedre det plantebaserte tilbudet i alle offentlige kantiner, og å legge ned opplysningskontorene for kjøtt til fordel for mer næringsuavhengig opplysning om bærekraftig mat og sunt kosthold. 

Senere på landsmøtet vil MDG også vedta å fjerne momsen på frukt, grønt og bær.


Dette vedtok MDG

  • Ha som langsiktig mål å halvere det norske kjøttforbruket, slik at forbruket ikke overstiger det vi kan produsere selv på egne arealer og ressurser.
  • Ha som langsiktig mål å fase ut import av kraftfor og tilpasse kjøttproduksjonen til det lokale ressursgrunnlaget.
  • Avvikle dagens finansiering av opplysningskontorene for animalske produkter til fordel for næringsuavhengig opplysning om bærekraftig mat og sunt kosthold.
  • At offentlige kantiner minst én dag i uka skal servere kun plantebasert mat, og alltid skal ha et fristende vegetar- og vegansk tilbud.

Se hele vedtaket her.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle