MDG har funnet reparatørene!

Det er ofte vanskelig å finne ut hvor vi kan reparere tingene våre. Det bestemte Miljøpartiet De Grønne i Kristiansand seg for å gjøre noe med.

For å gjøre det lettere å finne våre reparerende superhelter, har MDG i Kristiansand kartlagt byen og funnet dem som kan fikse alt fra mobiltelefoner til brannslokkingsapparater. Lokallaget har laget en plakat med oversikt over 54 ulike bedrifter og hva de reparerer.

– Alle snakker om det grønne skiftet. Reparatørene gjør noe med det! Men de kan være vanskelige å finne. De jobber i bakgårder og kjellere, er små og har stort sett ikke markedsføringsbudsjett. Men totalt sett dreier det seg om 100 kompetansearbeidsplasser bare i Kristiansand, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, gruppeleder for De Grønne i Kristiansand bystyre.

Vil gjøre det billigere å reparere

Å reparere ting i stedet for å kaste dem etter kort tid, er bra for miljøet. På Stortinget har Miljøpartiet De Grønne foreslått å fjerne moms på reparasjoner av alt fra elektronikk til sko, og dermed gjøre det gunstig å reparere fremfor å kaste og kjøpe nytt. Fjerning av moms vil gjøre flere reparasjoner økonomisk lønnsomme, noe som vil styrke reparatørbransjen og skape flere arbeidsplasser.

– Det er dumt at mange ting går i søpla i stedet for å repareres. Vi mener det bør bli billigere å reparere. I tillegg ønsker vi å øke garantitiden på produkter til 8 eller 10 år. Det vil gjøre at produsenter og forhandlere får et større incentiv til å selge ting som ikke går fort i stykker, sier Une Bastholm, stortingsrepresentant for De Grønne.

Reparasjon gir arbeidsplasser

Ulltveit-Moe peker på at bedre vilkår for reparatørene kan gi flere lokale arbeidsplasser.

– Reparatørarbeidsplasser kan verken automatiseres eller flagges ut til Kina. Reparatørene er avhengige av å snakke med kundene sine, skjønne hva kunden ønsker, og levere raskt. Ingen vil gidde å sende en ødelagt dings til utlandet og vente i ukesvis på at den kanskje blir fikset. Derfor trenger vi å legge til rette for ennå flere reparatører der folk bor, sier Ulltveit-Moe.

Det er andre gang at Kristiansand MDG drar på skattejakt i egen by for å finne ut hva som kan repareres.

– Vi er glade for at dette virker å være en bransje i vekst. For to år siden fant vi 9 sykkelverksteder, nå er det 12, og vi ser at de er på vei til å etablere seg ute i bydelene og ikke bare i sentrum.

Antallet bedrifter i Kristiansand som fikser datamaskiner og smarttelefoner er økt fra 4 til 8 i samme tidsrom.

  • Lurer du på hvor du kan reparere tingene dine i Kristiansand? Last ned plakat her.

 

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle