Det finnes bare ett miljøparti som tør dette

Det er en del andre partier med bra miljøpolitikk på papiret - så hvorfor er det viktig å stemme akkurat MDG i Stortingsvalget? Det finnes bare ett miljøparti som tør alt dette:

1. Kun MDG vil sette hardt mot hardt om oljeleting

Det er uaktuelt å sitte i en regjering som åpner eller bygger ut nye felt. Letestans er ikke et urimelig krav. Det handler ikke om å slutte å utvinne olje og gass i morgen. Det handler om å stanse leting etter stadig ny fossil energi. Rødt, Venstre og SV er enige med oss men tør ikke stille ultimatum. Små partier kan ikke regne med gjennomslag på mange områder, så hvis vi sier at flere ting er like viktig overlater vi langt på vei valget til de store partiene. Hvis også SV, Venstre og Rødt hadde satt dette som et absolutt krav, hadde verken Ap eller Høyre kunnet omgå kravet. Vi kompromisser ikke på klima!

 

2. MDG vil fase ut oljeproduksjonen innen 2035

MDG er det eneste partiet som har satt en sluttdato for oljevirksomheten. Det er et redskap for å få en rask, men gradvis og kontrollert utfasing som går parallelt med oppbygging av grønn energi og grønne arbeidsplasser. MDG er dønn ærlig med velgerne om at rettferdig klimapolitikk innebærer å fase ut oljeproduksjonen innen 2035.

 

3. MDG bekjemper forskjeller både globalt og lokalt

Skatter og avgifter må være rettferdig for oss her og nå, men også på tvers av generasjoner og grenser. Ingen er fattige i et rikt land på grunn av bensinpriser, det handler om omfordeling. De som har mest er derfor nødt til å bidra mer over skatteseddelen. Sånn er det også i verden: vi som et rikt land bør bidra mer til å løse klimakrisa.

 

4. MDG fører en politikk som kutter 80% klimagasser innen 2030

MDG har gitt seg sjøl en kort tidsfrist for å innfri velgernes krav om å gå fra ord til handling i klimapolitikken. SV og Rødt: 70% innen 2030. Venstre: 55% innen 2030. Rettferdig klimapolitikk handler om tempo!

 

5. MDG krever full stans i nedbygging av natur

MDG går inn for å lovfeste flere absolutte grenser for naturinngrep, og å kreve at den som bygger ned natur skal betale for restaurering av påvirkede eller tilsvarende områder. Vi er eneste parti som går inn for en ny, overordnet Naturlov etter modell fra klimaloven. Målene skal være null netto tap av natur innen 2025, naturpositivitet innen 2030 og 20% forbedring innen 2050. Venstre, Rødt og SV er enige om å “legge en plan”, “utrede” og “jobbe for” mye av det samme.

 

6. MDG vil innføre en Klimabelønning som er sosialt og geografisk rettferdig

Det må bli billigere å leve miljøvennlig! Vi jobber for at alle i samfunnet skal løse klimakrisa sammen og skape et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Det som er bra for mennesker er også bra for miljøet. Her har Rødt og SV blitt med på laget etterhvert, velkommen skal dere være.

 

7. MDG vil fase ut salg av nye fossile biler innen 2023

Absolutt alle er enige om at nybilsalget bør være fossilfritt så fort som mulig, men alle er ikke like gode til å konkretisere. SV er også ambisiøse her, men vil utvanne elbilfordelene.

 

8. MDG vil redusere biltrafikken i byene og innføre nullutslippssoner

Vi mener at nullutslippssoner er en smart måte å få ned luftforurensningen, trafikken og utslippene, samtidig som vi kan gi unntak for grupper med særskilte behov. Venstre og SV er enige med oss, men Rødt er mot.

 

9. MDG tør snakke om nordmenns kjøttforbruk

MDG har mål om å halvere kjøttforbruket sånn at det ikke overstiger det vi kan produsere på egne ressurser. Det er bra for bonden, helsa, dyra og miljøet! Det kan se ut som de andre partiene er enige i målsettingen, men at de ikke tør være konkrete i frykt for å provosere folk som krever at kotelettene skal være like billig som i dag. Også Trygve Slagsvold Vedum, da.

 

10. MDG vil satse stort på havvind

MDG vil satse stort på havvind under forutsetning om at vi tar hensyn til naturverdier og marine næringer. SV og V er enige, men Rødt sier nei til havvind.

 

11. MDG fører en solidarisk energipolitikk

Klimagasser kjenner ingen landegrenser! Europa trenger mer grønn strøm for å få stengt kullkraftverkene. Norge kan bidra dersom vi bygger sjøkabler til andre land. SV og Rødt går mot utenlandskabler for eksport av kraft. Det er usolidarisk og forsinker arbeidet med å kutte utslipp.

 

Uten et sterkt MDG vil landets neste regjering fortsatt lete etter olje. Stem på et parti som har vist at vi tør å gå fra ord til handling.

 

Trykk på lenkene for å lese mer om politikken vår. Her finner du partiprogrammet til SV, Venstre og Rødt.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle