De Grønne til kamp mot sextrakassering og netthets

– #Metoo har vært en samfunnsrevolusjon. Kampanjen har satt fokus på et sårt problem i det brede lag av samfunnet. Modige mennesker har stått frem med sine historier. Nå har politikerne et ansvar for å følge opp #metoo-revolusjonen. Regjeringen må gjøre mer for å tøyle sextrakassering, sier nyvalgt nasjonal talsperson i De Grønne Arild Hermstad.

De Grønnes landsmøte behandlet i helgen flere forslag for å hindre sextrakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep. Forslagene går ut på å styrke seksualundervisningen, med fokus på å bedre undervisningen for unge gutter.

– Det er er en klar overvekt av menn blant de som tråkker over grensen, både i historiene fra #metoo, og i statistikken. Skal dette forebygges må seksualundervisningen styrkes, ikke minst blant unge gutter, sier Hermstad.

Krever lov mot digitale, seksuelle krenkelser

De Grønne vil også ha kraftfulle tiltak mot diskriminering, hets og hatretorikk på nett. Partiet vil ha en lov mot digitale seksuelle krenkelser som er tilpasset dagens situasjon både med tanke på teknologiske muligheter og med tanke på spredning av private bilder som økende fenomen.

De Grønne mener dette er viktig også for å ta godt vare på det offentlige ordskiftet:

– Kvinner og minoriteter er mest utsatt for diskriminering, hets og hatretorikk på nett. Slik hatretorikk kan føre til voldelige handlinger og i det siste har vi sett et skred av overgrep på nett, sier Hermstad og fortsetter:

– Slik netthets er ikke bare et likestillingsproblem, men også et alvorlig demokratisk problem.

De Grønnes ti konkrete forslag mot seksuell trakassering og hatretorikk:

  1. Undervisning om kjønn, kropp og seksualitet bør starte allerede i barnehagen, og være årlig tema gjennom hele skolegangen.
  2. Seksualundervisningen bør styrkes og utbedres basert på en bredere forståelse av seksuell grensesetting samt kjønnsroller satt i sammenheng med dagens pornografiindustri.
  3. Saker om seksuell trakassering skal inn i ordningen for fri rettshjelp.
  4. Diskrimineringsnemnda bør styrkes økonomisk.
  5. Det bør innføres en lov mot digitale seksuelle krenkelser som er tilpasset dagens situasjon både med tanke på teknologiske muligheter, og med tanke på spredning av private bilder som et økende fenomen.
  6. Statstøtten til slettmeg.no bør gjeninnføres.
  7. Den nasjonale handlingsplanen mot hatefulle ytringer må også utvides til også å sikre at de som er utsatt for netthets blir fulgt opp og at det etableres en ombudsperson som reduserer terskelen for å varsle om hatefull adferd.
  8. Oppfølging av ofre for netthets må inn i arbeidsmiljøloven.
  9. Det behøves mer forskning på hva som er effektive tiltak for forebygging og endring av kultur i miljøer der trakassering forekommer.
  10. Nettvett må bli en del av undervisning i alle skoler fra 1. trinn.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle