De Grønne girer opp kampen mot plasten

Miljøpartiet De Grønne vil forby engangsartikler av plast og ha plastfrie fotballbaner innen 2020, og gi fiskerne penger for å fiske etter plast.

– Jeg er veldig fornøyd med at MDG med dette tar ledelsen i kampen mot plast. Alle politikere snakker nå om plastproblemet. Vi viser at vi er partiet som krever at de også følger opp i praksis, sier stortingsrepresentant for MDG, Per Espen Stoknes.

Lørdag vedtok MDGs landsmøte en omfattende resolusjon mot plastforsøpling i Norge. Tiltakene er:

  • Forby engangsartikler av plast som q-tips, småposer, sugerør og engangskopper innen 2020, og fase ut all miljøskadelig plast innen 2024.
  • Fjerne gummigranulat fra alle norske kunstgressbaner innen 2020, og gi fotballen penger for å bytte ut plast med miljøvennlige alternativer.
  • Gjøre Norge til det første landet der bilene kjører på dekk uten mikroplast
  • Betale fiskere for å fiske plast i havet.

 

Glad for å ha folket i ryggen

Kampen mot plast har fått stort folkelig engasjement den siste tiden. Forrige lørdag slo Norge rekord i antall mennesker som var med på strandrydding.

Stoknes synes det er fantastisk å gå inn i et landsmøte med hele folket i ryggen:

– Kampen mot plast har vært en øyeåpner for mange når det gjelder miljøvern. Folk flest ligger nå langt foran regjeringen i kampen mot plast. Nå er vår oppgave å sørge for at de blir hørt, og får den beste politikken, sier stortingsrepresentanten.

 

Vil ha vekk plasten fra veiene

Etter helgens vedtak mener Stoknes at alt ligger til rette for at Norge kan ta en global lederrolle i kampen mot plastforurensning.

– Vi ønsker at Norge skal bli verdens første land som kjører på bildekk uten mikroplast. Vi må sette oss et mål, og gjøre plastfrie dekk billigere slik at Norge kan bli et verdensledende marked for slike dekk, sier Stoknes.

Bildekk er den største kilden mot mikroplast i Norge. Årlig forsvinner 8.000 tonn mikroskopiske plastbiter ut i naturen og havet. 4.500 tonn kommer fra slitasje av bildekk. Teknologien er allerede under utvikling. Mikroplastfrie bildekk er blant annet under utvikling av Michelin.

 

Fotballen må få opp farten

MDG mener også at fotball-Norge må bidra inn i kampen mot plast. De fleste kunstgressbaner i Norge består av gummigranulat – oppmalte bildekk. Hvert år forsvinner 1.500 tonn granulat ut i naturen. MDG vil ha vekk gummien innen 2020.

– Flere kommuner i Norge har allerede byttet ut gummigranulaten med miljøvennlige alternativer som sand og sukkerroer. Vi tror fotball-Norge ønsker å være en del av løsningen, og vil hjelpe dem på veien ved at de skal få økonomisk støtte til å bytte ut plasten, sier Stoknes.

 

Vil betale fiskere for å hente opp plast

MDG ønsker også å utvide ordningen med “Fishing for Litter” – der fiskere kan levere inn plastavfall i havnene – skal utvides til å gjelde i minst én havn i alle fylker. Partiet ønsker også å betale fiskere som henter opp plast.

– I 2050 kan det være mer plast enn fisk i havet, og i Oslofjorden ser vi at dette er et stort problem. Vi trenger en kjempedugnad for å få ryddet opp i havene våre. Ved å premiere fiskerne kan vi få ryddet opp mer, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle