MDG lanserer utkast til nytt partiprogram

MDGs programkomité legger i dag fram sitt andreutkast til stortingsprogram for 2021-2025. Stikkordene er ambisiøs klimapolitikk, revolusjonerende naturpolitikk og fokus på livskvalitet i byer og tettsteder.

Utkastet kan du lese her.

– De Grønne skal gå til valg på den mest ansvarlige og mest ambisiøse klima- og naturpolitikken i norsk historie, sier programkomitéleder Lage Nøst under lanseringen. 

Komiteen foreslår 95 prosent utslippskutt i løpet av femten år, og minst tjue prosent forbedring i naturens tilstand og utbredelse innen 2050. For å få til dette må det norske næringslivet omstilles, samtidig som det blir lønnsomt og enkelt for folk å gjøre miljøvennlige valg i hverdagen.

- Klimakampen må vinnes der folk bor, i norske byer og lokalsamfunn, sier Arild Hermstad, nestleder i MDG. -  Vi trenger en revolusjon i hvordan vi tenker by- og tettstedsutvikling, og vi må snu prioriteringene på hodet. I dag legger vi frem hvordan vi vil la kommunene blåse liv i døde sentrumsområder og få barn og voksne ut i gatene, sier Hermstad. 

Komiteen foreslår å fase ut Norges utvinning av olje og gass innen 2035, samtidig som vi ivaretar sysselsetting, bidrar til omskolering av oljearbeidere og skaper tusenvis av nye, grønne arbeidsplasser. 

- Norge må gå fra å være en fossil klimasinke, som knapt har kuttet noe utslipp de siste 30 åra, til å ta ledertrøya i omstillingen, sier Hulda Holtvedt, talsperson i Grønn Ungdom. - Vi har hele verktøykassa, all kunnskap og all teknologi som skal til. Det som mangler er politisk vilje, sier Holtvedt. 

I tillegg skal norsk naturpolitikk revolusjoneres, med full stans i nedbygging og krav om at natur repareres eller restaureres andre steder etter nødvendige inngrep. 

- Da MDG kom inn i norsk rikspolitikk i 2013 flyttet vi klimadebatten fra å handle om månedrømmer til å handle om at norsk olje koker kloden, og at vi må planlegge å leve av noe bedre, sier komitémedlem Rasmus Hansson. - Nå skal vi gjøre det samme med naturpolitikk: Vi skal få en slutt på at anser natur som forbruksvare,  sier Hansson. 

De Grønnes landsmøte skal behandle utkastet og vedta det endelige programmet i mars 2021. Fristen for partilag og - medlemmer til å fremme endringsforslag er 29. januar. 

– Vi tror programutkastet speiler de politiske vindene som blåser i den grønne bevegelsen på en god måte, og gleder oss til landsmøtet, sier Lage Nøst. Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle