– Det er vi som har kraften til å endre politikken

Valgoppsummering, nye samarbeid og tafatt regjering. Her er partileder Arild Hermstads tale til MDGs landsstyre 24. november 2023!

Kjære Landsstyre! Velkommen! Det er flott å se dere alle her i dag!

Å se utover denne salen gir meg håp. For jeg vet at vi som er her, alle som en, vi deler en sterk vilje til å skape et bedre og grønnere Norge. Vi vet at MDG er det viktigste politiske prosjektet i vår tid, oger avgjørende for at Norge skal klare omstillingen til et grønnere, mer solidarisk, og skapende samfunn.

Akkurat nå er det mye som gir grunn til bekymring.

Likevel, det som kan skape håp, det er å tørre å faktisk stå for noe. Det er å jobbe for politikk som virker, å vise at det er mulig å velge solidaritet med alle som opplever krig, de som utsettes for brudd på menneskerettighetene, de som er fattige og de som kjenner klima- og naturkrisen på kroppen.

MDG har endret Oslo for alltid

Sist gang vi møttes, sto vi foran et lokalvalg. Nå har vi fasiten. 4,2 prosent er ikke et resultat vi er fornøyd med. Jeg og ledelsen er lei oss og skuffet over alle de dyktige folkevalgte som ikke kom inn i dette valget. Og jeg kjenner på et ansvar for at vi ikke lykkes denne gangen. I noen kommuner er vi ute av kommunestyret, noen steder gikk vi fra to til en representant, og flere steder mistet vi makten.

Det mest nedslående er at vi får mindre makt til å ta vare på mennesker og miljø. I for mange kommuner er det nå grågrått flertall og de har hjemme-alene-fest. De vil rasere myrer, skoger og matjord, dumpe skit og forurense fjordene våre, mens de prioriterer vekk klimatiltak, bybaner til Åsane og grønne jobber. Samtidig kutter de i velferden til de mest sårbare.

Disse endringene kommer noen steder fordi det var færre som hadde tillit til oss denne gang. Det er et tungt ansvar som jeg kjenner på. Men vi er nødt til å ta med oss erfaringene fra valget og komme sterkt tilbake i valget i 2025 og få mer makt på Stortinget. Jeg kan love at vi er i gang med å rigge oss for å klare den jobben.

For kjære Landsstyre, det betyr et hav av forskjell der MDG får makt.

Nå blir det Berlinmur rundt Oslo.

Ja, det sa Høyre i 2015 da MDG fjernet p-plasser i byen. Når Høyre i 2023 laget en byrådsplattform med Venstre, så skrev Aftenposten på forsiden: “Det nye byrådet leverer solide doser MDG politikk”

Selv Høyre skjønner at det faktisk er MDG-politikk Oslo-folk drømmer om. Vi har endret Oslo for bestandig, og vi har endret norsk politikk for alltid etter våre første åtte år i byråd. Takk for alle som har bidratt til denne fantastiske bragden.

Trondheim som grønn ledestjerne

Se for dere vakre Trøndelag i sol og høstfarger. På Lade, i et unikt kulturlandskap med utsikt til Trondheimsfjorden, serverte Line, Tore og Aurora kake. De som fikk var ildsjelene som i årevis har kjempet for å ta vare på Tillermarka, Steintrøa og miljøet på Lade. Den 29. september 2023 kunne naturelskerne altså puste lettet ut, og samtidig motta en velfortjent hyllest for innsatsen.

Den nye plattformen for samarbeid mellom H, MDG, V, Sp, KrF og Pensjonistpartiet bevarer disse tre naturområdene, MDG i Trondheim fikk gjennom mer grønn politikk enn de trodde var mulig. Ap klaget og mente at Høyre hadde gitt MDG for mange gjennomslag. Haha. Etter 20 år byttet vi side og viste at vi bruker makten vi får til det beste for mennesker og miljø.

Som Line Fjørstad sa: “Trondheim blir den nye grønne ledestjernen de neste fire årene“

Valgkamp virker!

I mars var jeg i Stad og møtte et entusiastisk nytt lokallag. Da vi i august ble målt til 0,0 prosent oppslutning i kommunen, måtte jeg kontakte førstekandidat Marie og si at dette var en tullemåling. Vi ble enige om at vi skulle late som om den ikke fantes. Og hva skjedde? Marie suste rett inn i kommunestyret! Flere kommuner opplevde MDG-representasjon for første gang: Drangedal, Giske, Hemnes og Nord-Aurdal.

Vår førstekandidat i Kragerø, Per Erik Schulze, frontet kravet om billigere kollektivreiser og ikke minst vern av strandsonen mot stadig flere hytter, og vi gikk frem til 8 prosents oppslutning.

I Vardø gikk populære Ørjan Jensen og partiet frem i valget og bikket 24 prosent.

Fjaler beholdt to representanter og landet på over 7 prosent, mye takket være dørbank, og i Surnadal bykset vi frem til 7,8 prosent på grunn av en viktig natursak og dyktige politikere.

Jeg kunne fortsatt, men jeg er så takknemlig for den jobben som dere har lagt ned over hele landet med å gå på husbesøk, snakke med folk, få de vakre fjesene deres i media, forhandle om makt, sørge og salutere, føle og fundere. Uten den innsatsen er MDG ingenting.

Vi skal bruke deler av morgendagen til å evaluere valgkampen.
Det er ingen tvil om at mye av spillet i denne valgkampen ikke foregikk på MDGs banehalvdel. I 2019 var de unge klimastreikerne i gatene og bompengedebatten tok fyr. Vinden var irrgrønn i 2019, men isblå i 2023.

Mange steder holdt vi dampen oppe frem til valgdagen, og vi så at valgkamp hjelper! Vi erfarte også at vi bør komme i gang enda tidligere med å snakke med folk. Da vi virkelig satte inn trøkket på en enkeltsak over tid - som billig kollektivtrafikk - så fikk velgerne det med seg.

Vi lærte også at det er viktig å prioritere tid til de som har MDG-sympatier og forsikre dem om at det er MDG som har de beste løsningene for mennesker og miljø.

Tusen takk for at dere har stått på.

Regjeringen sover i timen

Forrige uke sto MDG sammen med SV, Venstre og Rødt og krevde at Norge måtte anerkjenne Palestina som stat, slik for eksempel Island og Sverige allerede har gjort. Ap og Sp sa nei, fordi det er “symbolsk” og angivelig ikke vil hjelpe i dagens situasjon.

Selvsagt er det symbolsk! På lik linje som det er symbolsk å fordømme terroren til Hamas. Men vi gjør det likevel. For slike symboler betyr noe når vi må kjempe mot inhuman brutalitet og urett. Norge har en selvstendig stemme, og i saker som handler om død og lidelse for så mange mennesker, så må vi gi uttrykk for hva vi mener er rett og galt.

Derfor skal vi også behandle en resolusjon på dette møtet. MDG er et fredselskende parti og vil gjøre alt som står i vår makt for å sørge for at denne konflikten tar slutt.
Det er et karaktertrekk ved norske regjeringer at de ikke er så opptatt av hva Norge skal gjøre selv i internasjonale spørsmål, ikke minst når de slutter seg til internasjonale avtaler. Det viktigste er å få andre til å endre kursen, ser det ut til.

Daværende klimaminister Tine Sundtoft fra Høyre fikk skryt for jobben hun gjorde med Parisavtalen i 2015, men de påfølgende åtte årene har utslippene knapt gått ned i Norge. Utenriksminister Espen Barth Eide var strålende fornøyd med den internasjonale naturavtalen om å verne 30 prosent av naturen vår, men det betyr visst ikke så mye for naturvernet akkurat her i Norge.

Om noen få dager er det nytt klimatoppmøte i Dubai. Regjeringsdelegasjonen vil sikkert snakke på inn-og utpust om at vi trenger en god avtale. Samtidig roper klimaforskerne et farlig varsko. Det er i virkeligheten ikke lenger mulig å nå 1,5-gradersmålet, og vi har mye mindre tid til omstilling enn vi trodde for bare noen måneder siden.

Vil den norske regjeringen dermed øke anstrengelsene for å kutte utslipp? Neppe. Fantasifulle tiltak som å kjøpe klimakvoter fra Usbekistan, massiv bruk av ikke-bærekraftig biodrivstoff som EU ikke vil ta i, og metanhemmere for mindre kupromp, skal gjøre susen. Dette er ikke det som skal til.

Det vi trenger er tiltak som kutter ressursforbruket, tar vare på naturen og stanser klimafiendtlig oljeleting. Det viser en haug med stadig grundigere rapporter som regjeringen selv har bestilt. Den siste kom for en måned siden.

Klimautvalget 2050, ledet av den tidligere finansdepartementsbyråkraten Martin Sckanke, tar til orde for velkjent og nødvendig MDG-politikk og masse systemendrende tiltak. Men like kjapt som rallykjøreren Martin Schancke slo ned en AUF-politiker i 2003, skyver Aps miljøminister rapporten fra eks-byråkraten Martin Schancke i skuffen i 2023 .

Når det er på sånn regjeringens klima- og naturpolitikk fungerer, så må vi som et solidaritetsparti holde fast på våre genuine, grønne løsninger.

Det er vi som har kraften til å endre politikken i dette århundret. Det er vi som setter premissene for hva som er et grønt og godt lokalsamfunn, hva som er fremtidsrettet næringspolitikk, rettferdig klimapolitikk og god fordelingspolitikk. Vi kjemper for fremtidige generasjoners rett til å leve gode liv, og vi ser lenger enn vår egen nesetipp, utover artsgrensene, utover landegrensene.

MDG er fortsatt et blokkuavhengig parti

Kjære Landsstyre!

De siste to årene har Ap/Sp-regjeringen på ingen måte levd opp til det Støre lovet på klima, på natur, overfor de næringsdrivende eller overfor de mest sårbare i Norge.

Regjeringen støtter seg på SV for å få gjennomført den viktigste delen av politikken sin, dvs alt som koster penger over statsbudsjettet. Resultatet for Norge er ikke oppløftende, og det minner meg om noe jeg har sett før.

De åtte årene fra 2013 til 2021 var Venstre på vippen og holdt Erna Solberg inne i regjeringskontorene. Det var ingen fest for klima eller natur.

Vi ser at både SV og Venstre velger blokk først, og deretter jobber for det som er politisk mulig innenfor en rød eller blå regjering. De er relativt gode til denne øvelsen.

Men. Det vår tid krever av oss, er at vi gjennomfører det som virker politisk umulig.

Nøkkelen for å få til ekte grønn politikk er ikke at SV og Venstre får fortsette å flikke på Ap og Høyres grå politikk. Det som virker er det vi fikk til gjennom åtte år i Oslo og i år i Trondheim, nemlig at MDG havner på vippen.

Norge trenger et grønt parti som står urokkelig på politikken, ikke flere partier som står urokkelige i blokken.

Tiden for å late som om høyre-venstre aksen er viktigst, er over. Det viktigste skillet går mellom grå og grønn politikk

For MDG kan ikke gå med på et premiss om at atmosfæren vår tåler masse CO2 fordi det er det eneste som er politisk mulig. Kjære landsstyre, vi er det eneste partiet naturen vår og klimaet kan stole på. Vi er det eneste partiet som kan spille Høyre og Arbeiderpartiet ut mot hverandre, sånn at de blir nødt til å konkurrere om å levere mest mulig grønn politikk.

Oppgaven vår de to neste årene, er å gjøre MDG store nok til at vi kan peke på Norges neste statsminister, den første som vil lede et ekte grønt prosjekt. Først da blir det mulig å endre kursen for Norge.

Den lange valgkampen frem til 2025

Kjære Landsstyre,

jobben å sprenge sperregrensen, få inn en større gruppe på Stortinget, havne på vippen og endre norsk politikk for alltid - den starter nå.
Da trenger vi et parti som er fullmobilisert og motivert, fra nord til sør og øst til vest. Vi trenger alle kloke hoder og bankende hjerter, masse kunnskap og pågangsmot. Vi trenger sultne kandidater med tydelige grønne prosjekter.

Og vi trenger å lytte til og treffe masse folk. Fra årets valg vet vi at 12 prosent av velgerne vurderte MDG. Vi er et reelt alternativ for veldig, veldig mange.

Jeg har tenkt å reise rundt i hele landet og spore opp disse folkene, enten de er i Gloppen eller på Grünerløkka, på Hvaler eller i Vardø.

Jeg vil lytte til, snakke med og lage politikk for de unge, for studentene, småbarnsforeldrene, for gründere, enslige, miljøvernerne, skeive. Det er sånn vi vinner den lange valgkampen, og det er sånn vi kan lage enda mer attraktiv politikk for klima og natur, for grønt næringsliv og for solidaritet med alle for alltid.

Vi skal ha folkemøter, motivere og spre glede og litt galskap i lokallagene og følge opp våre folkevalgte.

Ingrid og komiteen skal fortsette å lage verdens partiprogram og engasjere nordmenn i by og bygd, langs gater og torg, elver og fjorder i en heidundrende innspillsfest til vårt program.

Det blir også full fyr i teltet fra Lan, Une og Rasmus. De skal fortsette å flytte grenser på Stortinget og få nye gjennomslag. Som på tirsdag, da vi etter å ha gått i allianse med Lise Klaveness og andre fotballentusiaster, fikk gjennomslag for at regjeringen må bli med og ta ansvar. De må nå lage en plan for at unge og voksne kan oppleve fotballglede, samtidig som Norge skal oppfylle kravet fra EU om å få vekk gummigranulaten.

Så er jeg veldig stolt og glad over at Lan og co. denne uken også fikk gjennomslag for rask behandling av forslaget om å opprette en luftbro for barn fra Gaza.

Men de tre representantene våre skal også ut av denne bygningen og treffe Småbarns-Sigrid, Gründer-Geir og Førstegangs-Frank.

Sammen skal vi, hele partiet, hver eneste dag fremover vise hvordan vi faktisk setter Norge på en helt ny kurs.

Takk for oppmerksomheten!

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle