Solidaritet med Ukraina

MDG vil bruke samarbeid og handel for å svekke diktaturers innflytelse.

Program og info om MDGs landsmøte 2022 finner du på mdg.no/mdglm, og du kan se video av møtet på mdg.no/live.

Russlands brutale invasjon av Ukraina har sjokkert en hel verden. MDG sitt landsmøte uttrykker sin solidaritet med Ukraina og fordømmer president Putin sin brutale invasjon.  

Jeg er veldig glad for at landsmøtet stiller seg bak partiets linje så langt i den alvorlige krisen som denne konflikten har ført til. Jeg er glad for at partiets øverste organ ønsker at vi fortsatt skal markere våre løsninger og forsterke politikken vår på dette området, sier nestleder Arild Hermstad. 

Må gjøre mer

Resolusjonen tar til orde for at Norges bistand må økes militært, økonomisk og humanitært, så lenge dette kan hindre sivile tap og sørge for at Ukraina får flere muligheter til å ivareta sin suverenitet.

MDG har støttet regjeringens linje og de avveiningene som er tatt så langt i konflikten. Likevel må vi slik situasjonen utvikler seg se på våre økte muligheter for å bistå, på enhver måte som kan bidra til at Russland trekker seg ut av Ukraina, og at vi kan hindre overgrep mot sivilbefolkningen, sier Hermstad.

Det kan gjelde økte forsendelser av militært materiell, å ta imot flere flyktninger om det er behov og at vi viderefører vårt foreslåtte solidaritetsfond som skal voteres over på Stortinget før sommeren. Vi skal også stå opp mot de som foreslår å sette sårbare grupper opp mot hverandre, når regjeringen for eksempel foreslår å flytte bistand til andre grupper, til tiltak rettet mot Ukraina.

Fredsarbeid fortsatt viktig

Samtidig som partiet åpner for å øke militære bidrag, viderefører partiet med resolusjonen en fredslinje hvor man i aller størst grad skal forsøke å få til endringer gjennom fredelige midler, slik som ved internasjonalt samarbeid og handel. 

Historien har vist at man overbeviser få mennesker gjennom krig og konflikt. Ved å styrke samarbeidet mellom demokratiske land kan vi skape en motreaksjon mot de autoritære kreftene som forsøker å så splid og presse andre land til å underkaste sin vilje. Vi kan løse klimakrisa, gjøre Europa mer energisikkert og sørge for at bærekraftig omstilling i næringslivet favner så mange land som mulig, sier Arild Hermstad.

Skaper vi velferd og gode samfunn som fungerer innenfor demokratiske rammer, kan vi bidra til at befolkningen i autoritære land ser hva som fungerer, som kan styrke demokratiske bevegelser i slike samfunn. Det trengs virkelig, og forhåpentligvis kan det bidra til mindre spenning.

Å straffeforfølge krigsforbrytelser er i dag utfordrende, da jurisdiksjonen til internasjonale rettsorganer er svak. Partiet vil derfor ta en aktiv rolle for å styrke internasjonal jurisdiksjon for å få straffet krigsforbrytere. MDG vil også jobbe for at Norge bidrar til et internasjonalt rettsoppgjør som holder krigsforbrytere i tillegg til belarusiske og russiske beslutningstagere ansvarlige for de lovbruddene som nå forekommer.

Hele resolusjonen kan leses her.

Vil du få oppdateringer om hva som skjer på landsmøtet og i partiet ellers? Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle