MDGs landsmøte oppsummert

Ny grønn politikk, ny nestleder og ny langtidsstrategi. Her kan du lese det viktigste som ble bestemt på landsmøtet 2022!

MDG holdt landsmøte 6.-8. mai. Programmet og all info finner du på mdg.no/mdglm.

Søndag

Langstidsstrategi

Landsmøtet vedtok ny langtidsstrategi, om hvordan partiet skal utvikle seg videre. Den heter MDG - et grønt solidaritetsparti i 2030.

Bedre hjelp til unge som sliter psykisk

Vi vedtok blant mange andre tiltak en hjelpegaranti: Barn og unge med psykiske lidelser og rusavhengighet skal ikke vente mer enn 20 virkedager før de får nødvendig helsehjelp.

Bærekraftig klesindustri

Landsmøtet vedtok en resolusjon om klær, blant annet om hvordan vi vil gjøre det lettere å reparere, leie, gjenbruke og gjenvinne. Tiltakene kan til sammen få bukt med miljøproblemene i klesbransjen.

Ny nestleder

Partileder Une Bastholm ble gjenvalgt som leder i Miljøpartiet De Grønne for to nye år! Det samme ble nestleder Arild Hermstad og partisekretær Torkil Vederhus.

Ingrid Liland ble valgt til ny nestleder, etter at Kriss Rokkan Iversen ikke tok gjenvalg. I tillegg ble det valgt blant annet sentralstyre.

Les mer: Une Bastholm gjenvalgt som MDG-leder

Lørdag

Næringspolitikk

Landsmøtet vedtok ny næringspolitisk plattform, om hvordan Norge best kan omstille seg fra olje til nye næringer, blant annet med en ny omstillingsavgift på olje- og gassutvinning.

– Vi gjør det Støre sier, men ikke gjør, når han sier han skal bygge framtidas næringer på skuldrene til olje- og gassindustrien, sa næringspolitisk talsperson Rasmus Hansson etter vedtaket.

EU

I EU-spørsmålet vedtok landsmøtet at Norge bør ta stilling til en EU-søknad, og at vi skal være en pådriver for en EU-debatt.

— Den sikkerhetspolitiske situasjonen og den stadig mer akutte klima- og naturkrisa gjør det viktig og riktig med en debatt nå, sier partileder Une Bastholm.

Energi

Landsmøtet vedtok energipolitikk som både er bra for norske strømkunder og for omstillingen til et fornybart energisystem. Les alt her!

MDG går ikke inn for utredninger eller planer om kjernekraftverk i Norge nå, men har utdypet partiets standpunkt om temaet.

Ukraina

En egen resolusjon om krigen i Ukraina inneholder politikk som både kan bidra til å stoppe krigen og hjelpe alle som er rammet.

Vi vil gjøre mer for Ukraina, samtidig som vi bruker samarbeid og handel for å svekke diktaturers innflytelse.

Fredag

Partileder Une Bastholm holdt åpningstale om hvordan solidaritet på tvers av grenser og generasjoner bare blir viktigere når verden preges av krise og krig:

«Vi lever i en tid hvor alt liksom kommer på en gang. Og de aller største utfordringene er alle globale. Klima- og naturkrisa kan ikke løses av enkeltland alene, eller uten at rike land tar sitt ansvar. Fra verdensrommet er kloden vår blå. Og vi er alle i samme båt. Selv om noen av oss sitter på første dekk og vil ha champagnen vår for oss selv.

Også pandemien som har preget de siste to årene, og Putins brutale krig mot Ukraina har minnet oss på det samme: At Norge er tett sammenvevd med landene rundt oss og at bare samarbeid kan nedkjempe en diktator eller beskytte oss mot et verdensomspennende virus.

Internasjonalt samarbeid og solidaritet må derfor være overskriften på dette tiåret.»

Du kan se hele talen her, eller lese den her

Vil du få oppdateringer fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle