Hjelp kvinner i krig og krise!

Når krig, konflikt og andre kriser bryter ut, rammer det de mest sårbare hardest. På årets kvinnedag klarer jeg ikke tenke på noe annet enn dem som er på flukt fra krigen i Ukraina eller fra krig, konflikt og klimaendringer i resten av verden. 

Katrine Nødtvedt
Leder for Grønt kvinnenettverk
Byråd for kultur, mangfold og likestilling i Bergen

I krisetider vil helt nødvendige sikkerhetsnett rakne. Institusjonene som vanligvis beskytter kvinner mot vold, overgrep og gir dem grunnleggende rettigheter kan svekkes eller gå helt i oppløsning.

På flukt er kvinner utsatt for seksuell vold, og ofte brukes dette også som et verktøy i krig. Krig, konflikt, og fremvekst av antidemokratiske regimer gjør det vanskeligere å kjempe frem grunnleggende rettigheter som utdanning, deltakelse i arbeidslivet, demokratiske rettigheter og frihet til å råde over egen kropp.

Krigen er en påminner

Akkurat nå herjer en brutal krig i Ukraina, den splitter familier og tar liv. Gravide må føde mens bombene går av rundt dem. Kvinner må ta valget om å forbli sammen med sine brødre, fedre, kjærester og ektemenn i stridsdyktig alder, eller å flykte mot trygghet.

Å se krigens brutaliteter så nært, har for de fleste av oss vært en grov påminnelse om hvor ødeleggende den er. Den minner oss om hvor heldige vi som bor i fredfulle Norge er, og hvorfor det er så viktig at vi engasjerer oss for å gjøre verden til et tryggere og bedre sted. 

Les også: Dette mener MDG om krigen i Ukraina

Norge må bidra

Jeg og andre MDG-politikere jobber nå på spreng for å sikre at Norge bidrar så godt vi kan i den pågående krisen. Vi har blant annet presset på for at Norge raskt skal ta imot flyktninger, og for at regjeringen må sette norske kommuner i stand til å bosette flere.

Kvinnekampen må som all politikk ha internasjonal solidaritet som grunnstein. Fredsarbeid, kampen mot klimaendringer og for menneskerettigheter går hånd i hånd med kampen for kvinners rettigheter. 

På årets kvinnedag stiller vi oss skulder ved skulder med verdens kvinner, og støtter alle kvinner som rammes av krig og krise. 

Les også: MDG om internasjonal solidaritet og bistand

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle