Klimarapporten som gir oss løsninger

Den nye klimarapporten fra FN viser oss hva som kan bremse og løse klimakrisa. La oss sette i gang!

— FNs klimapanel er så tydelig som det går an å bli: Tiden for museskritt i klimapolitikken er over. Rike land som Norge har ikke lenger luksusen det er å velge bort klimatiltak, sier partileder Une Bastholm om rapporten.

De siste årene har vi fått mange klimarapporter om hvor alvorlig klimakrisa er. FNs generalsekretær erklærte "kode rød for menneskeheten" i fjor sommer. 

Den nyeste delrapporten er også alvorlig, men den fokuserer heldigvis på løsninger. 

Det viktigste ved rapporten er at det ER mulig å bremse og løse klimakrisa, hvis vi velger å gjøre det som trengs.

Du kan bidra

Klimarapporten viser at vi alle kan kutte utslipp ved å ta mer klimavennlige valg i hverdagen, som å spise mer grønnsaker, ta kollektivtransport der det går og redusere forbruket. MDG mener det er politikeres ansvar å gjøre det enklere og billigere å ta slike valg.

— Vi kan fortsatt leve godt, også i Norge. Men det haster å ta grep, for dette blir en vanskeligere jobb jo lenger vi venter. Politikerne må ta de største grepene og legge til rette, men hver og en av oss kan heldigvis gjøre en forskjell med å reise miljøvennlig, spise mer bærekraftig, og gjenbruke og dele mer, sier Une Bastholm.

Vi trenger handlekraftige politikere

Rapporten viser at vi kan og må kutte utslipp fra de fleste sektorer og bransjer, og de virkelig store grepene må tas av politikerne.

— Ledere må lede, sa FNs generalsekretær António Guterres under lanseringen, og refset næringsliv og myndigheter som sier én ting om klima, mens de gjør noe annet.

Han advarte igjen om at vi akkurat nå er på vei mot klimakatastrofe.

— Nå må regjeringen legge fram en troverdig klimaplan, og forplikte seg til grepene som trengs. Det mangler dessverre støtteordninger som gjør at alle i Norge kan ha råd til å være med på omstillingen, sier Bastholm.

Overgang fra fossil energi

Klimapanelet sier vi umiddelbart må gjøre alt vi kan for å legge om fra fossil til fornybar energi.

For Norges del betyr det å fase ut olje og gass

António Guterres sa at det nå er de som øker utvinning av fossil energi, og ikke klimaaktivistene, som er de farlige radikale.

MDG vil også fase ut olje og gass, og ha en storsatsing på havvind.

Naturen hjelper oss om vi lar den

Ny teknologi kan fange og lagre CO2 som ellers ville blitt sluppet ut, og det er i følge rapporten noe vi må å satse på for å begrense klimakrisa.

Nylig klarte byrådet i Oslo, der MDG er et av tre partier, å skaffe penger til dette på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo. 

Samtidig har naturen funnet opp karbonlagring for hundrevis av millioner av år siden. Hvert tre, hver myr og hver plante suger opp klimagasser for oss, helt gratis.

På den andre siden slippes det ut mer klimagasser om vi raserer naturen, så ifølge rapporten er det viktig å føre en politikk som gir oss mer — ikke mindre  natur. 

Rike land må gå foran

Hele verden må bidra hvis vi skal unngå klimakrise, men MDG mener rike land må gå i front.

— Vi forbruker mest, og det er vi som enklest kan redusere våre utslipp. Norge må erstatte vår olje med ny, fornybar energi som vi kan eksportere, sier Une Bastholm.

Vil du ha nyheter fra MDG rett i innboksen? Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle