Klimabelønning

Miljøpartiet De Grønne vil innføre en nasjonal klimabelønning for avgifter knyttet til bensin- og diesel, og for flyreiser.
De økte avgiftene skal betales tilbake til alle i befolkningen hver måned, uansett hvor mye avgift folk har betalt.
Slik vil de som har lave karbonutslipp sitte igjen med mer og de med høye utslipp sitte igjen med mindre.

Dette skal ikke være en del av skatte- og avgiftsystemet, fordi klimaavgiftene skal ha til hensikt å kutte utslipp, ikke finansiere stat og kommuner.

Klimabelønning vil belønne dem som lever miljøvennlig, ved at økte avgifter betales tilbake til folk.

Vi vil:

  • Innføre en nasjonal Klimabelønning (også kalt karbonavgift til fordeling, KAF), og på sikt utvide ordningen til å omfatte også annet karbonintensivt forbruk.
  • At klimabelønningen skal ha differensiert utbytte for by og land, for å kompensere for at folk i distriktene er mer avhengig av bilen, mens det i de store byene fins bedre kollektivtilbud og kortere avstander.
  • Utbetale belønningen som månedlige utbytter, slik som for barnetrygden.
  • Innføre lokale selvfinansierende varianter av klimabelønning i kommuner og fylkeskommuner for å øke oppslutningen om en ambisiøs klimapolitikk.
  • Innføre klimabelønningsordning for næringslivet.
  • Inntektene fra CO2-avgiften skal gå til klimafond og klimarådgivning til bedrifter.

Motta vårt
nyhetsbrev

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle