Hva skjer når Norge må slutte med olje?

Fra et fattig land oppe i nord til en rik oljenasjon. Hva blir det neste? Her er vår plan for en trygg utfasing av oljeindustrien. Det å forlate det kjente og gå inn i det ukjente kan være skummelt. Men hvis vi fortsetter som vi alltid har gjort, vil barnebarna våre leve på en klode preget av utrygg mattilgang, et hav som stiger, konflikter og naturkatastrofer. Oljespørsmålet er derfor ikke økonomisk for oss: Det handler om å ta det riktige etiske valget. Vi er derfor det eneste partiet som vil stille ultimatum i eventuelle regjeringsforhandlinger, om at Norge må slutte å la selskaper lete etter mer olje.

Morgendagens industrieventyr

De aller fleste jobber er allerede grønne, og det vi skal skal leve av i framtiden, er mye av det samme som vi allerede lever av i dag. Men for å ha nok arbeidsplasser til de som må finne seg nye, så vil vi satse på nye spennende industrieventyr. Det er derfor veldig godt å vite at vi bor i et land med høy kompetanse på offshore-industri, som vi kan bygge videre på når vi skal bygge nye næringer.

En plan for framtiden

For å nå internasjonale forpliktelser, må Norge slutte med oljeleting og -produksjon så snart som mulig. Det sier også det Internasjonale Energibyrået (IEA). Vi er det eneste partiet i Norge med en plan som sikrer oss en trygg omstilling bort fra fossilenergi. Det første vi vil gjøre, er å sette ned et fagutvalg som skal bistå politikerne med gode råd om hva vi bør gjøre. I tillegg vil vi så snart som mulig begynne å utvikle næringene innenfor disse områdene:

1. Fornybar energi

Norge skal fortsatt være en kraftnasjon. Ny teknologi som erstatter olje og gass har vi gode forutsetninger for å satse på. Vi vil bruke mer av statens penger på: Havvind, biogass, solenergi og bølgekraft.


2. Havet

Norge har seks ganger mer hav enn land. Vi har også noen av verdens mest bærekraftige villfiskbestander. Vi vil at fisken skal foredles her hjemme i større grad enn den gjør i dag. Vi vil også gi mer av fiskekvota til lokale kystfiskere. Slik får Norge flere arbeidsplasser tilbake langs kysten.

3. Skogen

Norges landareal består av 38% skog. I det grønne skiftet blir skogen bare viktigere, og vi ønsker en bærekraftig og lønnsom skogsdrift. Derfor vil vi bearbeide mer tømmer i Norge, samt bruke mer av trærne våre når vi bygger offentlige bygg. Vi kan utvikle nye måter å bruke produkter fra skogen på, blant annet kan sukkeret i trevirket brukes i fór til fisk og husdyr! All satsing på skog forutsetter at vi tar hensyn til det biologiske mangfoldet der.


4. Sirkulærøkonomi

Vi kan ikke delta i kjøp- og kast-festen på samme måte som før. Vi må utnytte naturressursene bedre, og vi må bli flinkere til å gjenbruke og reparere det vi eier. Søppel er bare ressurser på avveie. Ved å dele, gjenvinne og gjenbruke mer, kan vi ta ut færre nye råvarer fra naturen. Her kan vi jobbe både med teknologiutvikling og produksjon, og dele løsninger med resten av verden.

Som du ser, er det flere næringer vi kan satse på, selv om vi er nødt til å forlate oljeeventyret. Men det krever mot til å prøve noe nytt. Ønsker du å lese mer om hvordan vi vil prioritere?

Sjekk ut Ti grunner til å stemme på oss.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle