Kun MDG vil sette hardt mot hardt om oljeleting

Er det riktig av MDG å sette stans i oljeleting som absolutt krav? Det er ingen tvil om at svaret er ja. Klimaforskerne i Cicero er tydelige: Tømmer vi alle olje- og gassfelt og alle kullgruver som allerede er i produksjon, slipper vi ut dobbelt så mye CO2 som klimaet tåler.

Dette gir en farligere verden for barna våre, og går hardest utover de fattigste og mest sårbare i verden. Da er det meningsløst og feil av Norge å lete etter ny olje og gass som vi først skal begynne å utvinne om 10-15 år, det vil si flere år etter verden skal ha halvert de årlige klimagassutslippene.

 

FNs generalsekretær har vært tydeligere nå enn noen gang: Han ber alle land, også Norge, om å avslutte letingen etter mer olje og gass. Det internasjonale energibyrået sier det samme. Du kan ikke kalle deg klimaparti i vår tid, hvis du ikke kjemper hardt for å få dette gjennom.

De siste dagene har flere angrepet oss for å sette letestans som et ufravikelig krav for å støtte en regjering. Både Rødts leder Bjørnar Moxnes og Venstres leder Guri Melby hevder at vi setter oss på utsiden av viktige forhandlinger ved å være så tydelige. SV antyder det samme.

Det er ikke et godt tegn. De sier jo da samtidig at de tror at slaget er tapt før forhandlingene har startet, og at letestans ikke er mulig å få gjennomslag for. Hvorfor ellers skulle vi havne på gangen?

 

Letestans er ikke et urimelig krav. Det handler ikke om å slutte å utvinne olje og gass i morgen. Det handler om å stanse leting etter stadig ny fossil energi. Det er egentlig en selvfølge i vår tid, etter FN har varslet kode rød for menneskeheten. Land etter land vedtar nå letestans og sluttdatoer for oljeutvinning. Det er såklart mulig å få til letestans i en forhandling også i Norge.

 

Hvis også SV, Venstre og Rødt hadde satt dette som et absolutt krav, hadde verken Ap eller Høyre kunnet omgå kravet. En slik allianse er fortsatt mulig, om ikke annet, så etter valget. Det har fungert med miljøultimatum før. Venstre nektet å støtte en Høyre-regjering som ville åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting. Det samme gjorde SV i forhandlinger med Ap.

 

Vår tid krever at vi er sta og kompromissløse i avgjørende klima- og natursaker, på vegne av barna og verdens fattigste. Forskjellen på MDG og andre partier er at vi setter klima og naturen aller først, når vi må prioritere. Det betyr også at vi kan sette tydeligere krav, fordi det er her vi prioriterer vår forhandlingsmakt. Vår plan er å bytte ut regjeringen, forhandle med Ap og SV, og vinne kampen for letestans og annen viktig miljøpolitikk. Men da trengs et sterkt MDG. Dette valget kan bli historisk!Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle