Grafisk produksjon

Denne infoen er for deg som lager grafisk innhold for MDG.

Er noe rart eller uklart på denne siden, kontakt [email protected].

Grafisk profil danner grunnlaget for innholdet vi lager til sosiale medier (og for så vidt også andre steder, digitalt og til trykk). 

Dersom det ikke er kompetanse i laget til å produsere innhold etter profilen, kan det være bedre å legge ut rene bilder uten grafikk og ta all info i følgetekst, og heller bruke mer tid på andre former for politisk arbeid. Ofte er det enkleste det peneste!

For mer generelle tips om hvordan man driver digital valgkamp, se denne håndboka.

Maler og Figma

Heldigvis har vi maler for innholdet vårt, så de fleste bør ganske enkelt kunne bruke disse og lage innhold i henhold til grafisk profil.

For å komme i gang er dette aller viktigst:

 1. Last ned de tre fontene du trenger. 
 2. Installer disse fontene på maskinen. Du må dobbeltklikke på hver eneste font og klikke "installer". Det holder ikke å bare laste dem ned.
 3. Last ned appen Figma til din PC eller Mac.
 4. Logg inn eller registrer deg. (Alle lag kan opprette en felleskonto med @mdg-adressen til laget, eller så kan man lage egen konto. Her finner dere selv ut hva som er mest praktisk.)
 5. Finn, marker og kopier maler herfra. Lim dem inn på eget område. Se video under for hvordan.
 6. Når du skal lage en post, velger du en mal som ser bra ut og dupliserer den. Så endrer du bilde og tekst, og eksporterer. Voila!

NB! Skal du lage innhold som skal trykkes fysisk? Da må du bruke malene du finner på mdg.no/trykksak. Disse er holdt adskilt bevisst for å unngå rot, men Figma fungerer ellers likt enten det er digital eller trykket produksjon.

Å jobbe med malene i Figma er såpass enkelt at de fleste kan klare det, og programmet har såpass med muligheter at viderekomne bør være fornøyd. Man kan også importere andre elementer inn i Figma, samt bruke Figma til å lage tekstplakater til importering i videoprogrammer, for eksempel. For mer avansert produksjon finnes det også et grafikkbibliotek.

Her er en video som viser det viktigste om Figma og malene:

De med litt erfaring fra før vil nok raskt finne ut av Figma på egenhånd, men her er noen tips.

 • Du zoomer på “arbeidspulten” din med + og -.
 • Bruker du ekstern mus, kan du trykke ned hjulet på musa og dra for å navigere rundt. Du kan også velge hånd-symbolet øverst til venstre eller trykke “h”, eller bare bruke sliderne til høyre og under arbeidspulten.
 • Denne grå/blå teksten over en post kan dobbeltklikkes på for å endre navn, for å holde orden på arbeidspulten din.
 • For å duplisere en tekstboks, en logo eller post, holder du nede Alt på tastaturet og klikker og drar ut fra det du vil kopiere. Du kan også kopiere og lime inn på vanlig måte.
 • Gjør du dette på den grå/blå teksten over posten, lager du en kopi av hele posten. Dette er smart å gjøre før du endrer tekst og bilde.

 

 • Du må dobbeltklikke flere ganger på en tekst for å kunne endre den. Dette er kanskje forvirrende, men det er en konsekvens av systemet som lar boksene bak tilpasse seg automatisk.
 • Du kan importere bilder mm. til Figma med Main Menu → File → Place Image. Klikker du deretter på et eksisterende bilde, vil du sette det nye inn i rammen fra det forrige. Slik kan du holde på det opprinnelige designet.
 • Du kan også kopiere og lime inn bilder som vanlig med Ctrl + C og V.
 • Gjorde du noe dumt? Ctrl + Z fungerer som "angre", som vanlig.

 

 • Du skal i utgangspunktet ikke endre størrelsen på tekstboksene, men hvis du likevel skal gjøre det, må du gjøre det slik:
  • Gjør teksten helt ferdig og "klikk deg ut" ved å klikke på den grå bakgrunnen.
  • Klikk én gang på boksen du skal endre. Trykke K på tastaturet (bytte til Scale-verktøyet). Dra i ett av hjørnene.
  • Du får da ikke lenger korrekt lengde på tekstboksen om du endrer tekst, så dette må altså gjøres når du er helt ferdig med teksten.

 

 • For å kopiere et element fra en post til en annen uten å endre plassering (f.eks. en hvit logo, hvis den grønne drukner mot mørk bakgrunn) klikker du først på elementet du vil kopiere og trykker Ctrl + C. Deretter klikker du på den blå/grå teksten over posten den skal inn i og trykker Ctrl + V. NB. Husk å slette eventuell annen logo først.
 • Når du eksporterer en ferdig post, må du passe på å velge den grå teksten/tittelen OVER innholdet først, slik at den blir blå. Da tar den med alt innenfor den rammen. Velger du f.eks. en tekst og klikker Export, får du bare med den teksten.
 • Skulle du oppleve at noe i posten din ikke blir med i eksporten, kan det ha havnet utenfor riktig "mappe" i elementlista til venstre. Klikk på det inne i rammen, og se i listen til venstre - ligger det i mappen som har samme navn som rammen/posten din? Hvis ikke, dra det inn i mappen.
unnamed (1).png

Andre spørsmål og problemer med maler/Figma kan tas i Slack-kanalen #some eller i gruppen for sosiale medier-admins på Facebook.

 

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle