Lei av tomme klima- og miljøløfter?

Partiene har snakket om klima og miljø i snart femti år. Resultatet kjenner vi alle. Les selv, og se gapet mellom ord og handling.

Det har ikke manglet store ord i norsk klima- og miljøpolitikk. Når partiene holder festtaler og skriver partiprogram, er alle plutselig miljøvernere. Men i virkeligheten fortsetter de å bygge nye motorveier, lete etter olje, forsøple havet og ødelegge naturen.

Generasjonene som må leve med konsekvensene av tidligere valg lever nå. Derfor er det på tide å gå fra ord til handling.

Høyre

Høyre har sittet i regjering omtrent 1/3 av tiden siden krigen, og på deres vakt har miljøet blitt nedprioritert gang på gang. Tenk hvor langt vi kunne kommet hvis Høyre hadde fulgt opp utdragene fra partiprogrammene sine.

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet, landets største parti gjennom tiår, klarer heller ikke omsette sine fine ord til handling. Manglende tempo fra regjering etter regjering har vist at de mangler vilje til å gå foran i vår tids største solidaritetsspørsmål.

Senterpartiet

Det er bare tolv år siden Senterpartiet slo fast at klimaendringene er den største utfordringen verden står ovenfor. Men linjen fra dagens ledelse viser at man har glemt at en slik konklusjon krever andre løsninger enn de som har fått verden dit.

Venstre

Venstre, landets eldste parti, har sittet i regjering i flere omganger de siste femti årene. Bare siden 1997 har Venstre vært en del av tre regjeringer, inkludert det borgerlige regjeringsprosjektet de siste åtte årene. Men vi sier som Venstre i 1989: «Ord er ikke nok. Nå er det tid for handling.»

Resten av partiene

Kristelig folkeparti, Sosialistisk Venstreparti, ja, til og med Fremskrittspartiet, sier at miljø er viktig. Men historien har vist hvordan de gang på gang har prioritert andre ting når de har fått makt.

Hva kan du gjøre?

Ikke tro på resirkulerte løfter fra partier som aldri holder ord. Det er ingen grunn til å tro at de mener alvor denne gangen heller. Det finnes bare ett miljøparti, som garanterer å prioritere klima, miljø og natur øverst.

Bli med på kampen for en politikk som stopper klima- og naturkrisa - bli medlem!


Hos Norsk Senter for Forskningsdata kan du gå tilbake og lese partienes programmer fra 1884 og frem til i dag.

Rødt er ikke nevnt, fordi det er et av to nåværende stortingspartier som ikke har sittet i regjering.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle