Vi vil sikre et fritt og åpent internett, gi fri tilgang til offentlig finansiert kunnskap og arbeide for bedre personvern.
Vi vil:
Et fritt og åpent internett er avgjørende for ytringsfrihet, kunnskapsdeling, samarbeid på tvers av landegrenser og kamp for demokratiet. Internett er avgjørende både i hverdagslivet og i kampen for en bedre verden – enten det gjelder utøvelse av ytringsfriheten, deling av kunnskap, samarbeid på tvers av landegrenser eller kamp mot udemokratiske regimer. Vi vil sikre personvernet, et fritt og åpent internett og tilgang til offentlig finansiert kunnskap.
Informasjonsfrihet, ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og retten til utdanning og arbeid er grunnleggende menneskerettigheter. Utøvelsen av disse avhenger av et fritt og åpent internett. Ingen tjener på å undergrave dette i en ineffektiv «krig mot piratkopiering». Derfor vil vi utrede mulighetene for å gjøre ikke-kommersiell fildeling lovlig, kombinert med ulike løsninger for betaling til utøvere og produsenter. Vi vil legge til rette for et levende kultur- og samfunnsliv ved å styrke både nettet og kulturproduksjonen.
Når du betaler for noe er det ditt til å gjøre hva du vil med. Det er et grunnleggende prinsipp. Likevel er det ikke slik med offentlig forskning og informasjon, selv om det er betalt over skatteseddelen. Vi vil at reglene skal være rettferdige. Offentlig finansiert forskning må kunne leses og brukes av alle, programvare må være fri, innsamlede data må være tilgjengelig under frie lisenser, og helfinansiert kultur må gjøres fritt tilgjengelig etter fem år. Vi vil også ha en policy for fritt lisensierte skolebøker for alle utdanningsnivåer.
Demokratiet avhenger av at befolkningen kan kikke myndighetene i kortene. Derfor ønsker vi mest mulig gjennomsiktighet i det offentlige, som omfatter alt fra bruk av fri programvare og åpne standarder til frigjøring av data og opprettelsen av et lobbyregister. Norge må oppheve tilslutningen til Datalagringsdirektivet, og hensynet til befolkningen må veie tyngst når nye lover eller internasjonale avtaler vurderes. Når de gode intensjonene ryker må regelverket være godt nok til at varslere trygt kan stå fram uten å frykte samme skjebne som Chelsea Manning eller Edward Snowden.